Hud

Huden vår gjør et utmerket jobb med å beskytte oss mot infeksjoner, sykdommer og fremmedlegemer. Men selv kroppens sterkeste beskytter trenger vår støtte for å holde seg i utmerket tilstand. Nøkkelen til å ta vare på huden din er ikke bare å forstå hvordan den fungerer, men hva vi kan gjøre for å styrke forsvaret.

Vanlige hudforhold

Bestående av tre lag (epidermis, dermis og hypodermis), er huden vår kroppens første forsvarslinje mot infeksjon, mikrober og andre skadelige elementer. Det hjelper oss også å regulere temperaturen samtidig som det gir oss en avgjørende følelse - berøring. Alt i alt har huden vår mange funksjoner å sjonglere. Ettersom det er det største organet i kroppen vår, er det ingen overraskelse at det noen ganger sliter med å holde alt i sjakk.

I situasjoner der huden er skadet eller svekket, kan en rekke hudproblemer manifestere seg. Disse forholdene demper hudens naturlige økosystem, noe som gjør det vanskelig å gjenopprette balansen den trenger for å se og føle seg best mulig. Imidlertid, med riktig hudpleierutine og støtte, er mange vanlige hudproblemer bare midlertidige.

Mens det er hundrevis av mulige hudsykdommer, er noen mer utbredt enn andre. Med det i tankene, la oss ta en titt på vanlige plager.

Hva er eksem, og hva forårsaker det?

Eksem, eller atopisk dermatitt, er en utbredt hudsykdom som forårsaker flekker av kløende, tørr og sprukket hud. Selv om det er mer vanlig hos barn, kan det fremdeles forekomme i voksen alder. Noe av det verste er at stress kan forverre eksem - noe det er ikke en mangel på som voksen!

Dessverre er det ingen kjent kur mot eksem, men det kan forsvinne over tid. Forskere vet heller ikke hva som forårsaker eksem i utgangspunktet, men de har fremhevet en liste over mulige utløsere, inkludert:

• Allergener / mat
• Mikrober
• Ekstreme temperaturendringer
• Stress
• Hormonell ubalanse
• Irriterende stoffer

Heldigvis er de fleste tilfeller milde, og med støtte fra eksemkremer er symptomene veldig håndterbare. Nøkkelen er å identifisere mulige utløsere og arbeide for å redusere eller fjerne dem.

Hva er kviser, og hva forårsaker det?

Til tross for at det er synonymt med tenåringer, kan kviser oppstå i alle aldre, og er en av de vanligste hudproblemene. Kviser oppstår når hårsekkene blokkeres med døde celler og naturlige oljer, og manifesterer seg som hvite og svarte hudormer og kviser. Alvorlige symptomer inkluderer også klumper under huden (knuter) og cyster.

I motsetning til eksem, har vi en bedre ide om hva som forårsaker kviser, noe som gjør tilstanden lettere å håndtere. Imidlertid bidrar noen genetiske faktorer til alvorlighetsgrad av kviser. Uansett årsak er vanlige utløsere:

• Hormonell ubalanse
• Medisiner
• Stress
• Kosthold

Hormonell ubalanse er en vanlig utløser, og delvis årsaken til at kviser er hyppigere blant tenåringer. Kosthold er også en utløsende trigger, men sannsynligvis ikke maten du forventer. Du vil gjerne høre at sjokolade og fettete matvarer bidrar til kviser, mens karbohydratrike matvarer er den sanne skyldige.

Hva er psoriasis, og hva forårsaker det?

En annen utbredt hudtilstand blant voksne er psoriasis. Med psoriasis blir celler forvirret og formerer seg raskt til en opphopning av døde celler sitter på normal hud. Symptomer manifesterer seg som rød, humpete og irritert hud med hvite skalaer. Huden klør også vanligvis veldig, og skaper mye ubehag. Situasjonen blir verre av det faktum at risikoområdene inkluderer hodebunnen, albuene og knærne.

Psoriasis er en annen hudsykdom hvor eksakt årsak forblir et mysterium. Imidlertid har det en tendens til å være arvelig, noe som får forskere til å tro at det kan være koblinger til en genetisk abnormitet med immunforsvaret. Andre potensielle utløsere inkluderer:

• Stress
• Medisiner (inkludert blodtrykk og medisiner mot malaria)
• Kutt og brudd i huden
• Infeksjoner

Til tross for å ikke vite den nøyaktige årsaken til psoriasis, er det mange behandlinger tilgjengelig. De fleste involverer spesialiserte kremer og salver, og noen alvorlige tilfeller drar fordel av lysterapi og steroidbehandling.

Hva er solbrenthet, og hva forårsaker det?

Selv om solbrenthet ikke er en hudtilstand i samme forhold som tilfellene som er fremhevet ovenfor, er det fortsatt en altfor vanlig forekomst. Denne gangen vet vi imidlertid nøyaktig hva som forårsaker solbrenthet - langvarig eksponering for sollys. Mer spesifikt er det UV stråler fra solen som brenner hudens ytre lag, men det er bare skaden vi kan se. UV stråler kan også skade DNA, og føre til hudkreft.

Mens beskyttelse mot sollys er viktig for alle, opplever ikke alle symptomer i samme takt. Hudtypen din, solens intensitet, og hvor lenge du blir utsatt spiller en rolle på alvorlighetsgraden. Symptomer tar vanligvis noen timer å dukke opp, og inkluderer:

• Plaster med rød hud
• Blemmer
• Flass og kløe

Det er viktig å merke seg at effekten av solbrenthet ikke bare viser seg i huden. Overeksponering kan føre til influensa, frysninger, kvalme og hodepine. Igjen kommer lettelse i form av kremer, geler og salver, men den beste kuren mot solbrenthet er forebygging!

Hvordan holde huden frisk

Hvordan holde huden frisk

En sunn, balansert hud er ikke bare mer motstandsdyktig mot sykdommer og lidelser, men den ser og føles bra ut. Og selv om huden vår vanligvis gjør en utmerket jobb med å beskytte oss, kan noen få enkle livsstilsendringer gi den et sårt tiltrengt løft - spesielt hvis potensielle utløsere som er fremhevet ovenfor er uunngåelige (spesielt med tanke på stress).

Med det i tankene, la oss raskt gå gjennom seks praktiske tips for å ta vare på huden din.

1. Gi huden din litt kjærlighet

Det høres enkelt ut, men med stressfaktorene i moderne livsstil (mer om hvordan du håndterer disse snart), er det altfor lett å forsømme kroppens største organ. Det beste er at det ikke trenger å være komplisert å pleie huden din. Det er dusinvis av enkle og konvensjonelle måter å holde huden din vedlike, fra vanlig peeling til å unngå sterke kjemikalier, fuktighetskremer og bruk av allergivennlige produkter.

2. Kos deg med et balansert kosthold

Det vil sannsynligvis ikke komme som noen overraskelse, men det vi spiser daglig har en betydelig innvirkning på hudens helse. Et balansert kosthold har utallige positive effekter, avhengig av hva du spiser. Hvis vi måtte anbefale noe, ville det være omega 3 for å hjelpe mot tørr hud, olivenolje for sunn hud og grønn te for å forynge huden.

3. Oppmuntre avslappet søvn

Søvn gir kroppen vår den tiden den trenger for å hvile, reparere og komme seg. Mens du raskt kan rette opp noen rastløse netter med en omfattende hudpleierutine, har kronisk søvnmangel en betydelig innvirkning på hudens utseende og aldring. Uten tid til å hvile og reparere, er huden vår et av organene som viser mangel på avslappende søvn først. Prøv å få 7–9 timers søvn, og du vil føle deg bedre både innvendig og utvendig.

4. Begrens sollyseksponering

Vi antydet dette tidligere, men for mye eksponering for UV-stråler påvirker huden negativt. Det betyr ikke å gjemme seg innendørs, da sollys er en viktig kilde til vitamin D, en viktig forbindelse for velvære. Hva det betyr er å ta ly for intenst sollys ved å bruke solkrem, bruke verneklær, og unngå de varmeste timene på dagen.

5. Unngå røyking

Røyking har en mengde skadelige effekter, ikke bare på huden, men hele kroppen. Akkurat som mangel på søvn viser seg først på huden vår, blir det også røykskader. Røyking bidrar ikke bare til rynker, men smalner blodårene og skader hudens elastisitet. Det er også en økt risiko for hudkreft. Kort sagt, du bør unngå å røyke helt.

6. Administrer stress

Selv om det noen ganger føles lettere sagt enn gjort, er det en fantastisk måte å passe på huden din å holde oversikt over stress. Det er faktisk viktig å håndtere stress for fysisk og mental velvære.

Selv om den nøyaktige tilnærmingen vil variere fra person til person, er det viktig å kjenne igjen når stress blir kronisk. Over tid vil stress påvirke kroppsfunksjonene våre negativt, og huden er et av områdene som er mest berørt. Enten det er å snakke med en venn, føre en journal eller regelmessig trening, er det viktig at du finner tid til å trene på stressreduksjonsteknikker.

Hva er den beste hudpleierutinen?

Med "å gi huden din litt kjærlighet" som nummer én på listen vår, er det fornuftig å dykke dypere inn i temaet. En god hudpleierutine er viktig for sunn hud, men mange mennesker vet ganske enkelt ikke hvor de skal begynne.

Selv om det finnes tusenvis av hudpleieprodukter, trenger ikke sunn hud å være komplisert. Uansett hva du bruker, er følgende tretrinns tilnærming ikke bare den beste måten å holde huden i god stand, men den fungerer sammen med hudens naturlige prosesser.

Rensing

Hud er kroppens første forsvarslinje mot forurensende stoffer, støv, fremmedlegemer og omtrent alt du kommer i kontakt med. Imidlertid trenger selv de mest robuste barrierer en sjanse til å komme seg. Rensing fjerner opphopningen av skadelige elementer slik at huden kan oppmuntre til ny cellevekst og til slutt bygge et mer holdbart forsvar.

Det første trinnet i enhver hudpleierutine bør alltid være rensing - å fjerne disse skadelige elementene fra huden og gi det perfekte grunnlaget for de neste to trinnene: toning og fuktighet.

Toning

Med utfordringene i moderne livsstil for å holde huden ren, har vi mye bedre tilgang til hudens ytre lag - epidermis. Dessverre er overhuden også laget som viser tegn på aldring, og over tid mister elastisitet. Selv om dette er en naturlig del av aldring, kan vi redusere denne prosessen med riktig tilnærming, og oppmuntre til ungdommelig og smidig hud.

Påføring av toner fjerner eventuelle langvarige urenheter, med bonusen at den trenger dypere enn et rengjøringsmiddel. Et annet viktig trinn innen hudpleie før fuktighetskrem, (det tredje og siste trinnet) for å balansere hudens hudens pH er en toner. Et bindemiddel mellom første og siste hudpleietrinn, noe som gjør prosessen både mer effektivt, og hjelper til med å gjenopprette balansen i huden.

Fuktighetsgivende

Så langt har vi fokusert vår hudpleierutine på å tilbakestille hudens delikate balanse. Etter rensing og toning er det fuktighetskrem som hjelper til med å gjenopprette fuktighet og holde huden næret.

I tillegg til at huden ser og føles bedre etter fuktighetskrem, er den også bedre rustet til å håndtere forurensninger og forurensende stoffer. Glatt hud har færre steder for disse stoffene å legge seg, mens tørr hud er et fristed for fremmedlegemer. Å holde huden fuktig hjelper også til å redusere kløe, et vanlig symptom på eksem, psoriasis og solbrenthet.

CBD for hud

Nøkkelen til sunn hud er å forbedre dens naturlige egenskaper. Fra et balansert kosthold til en omfattende hudpleierutine, påvirker det meste vi gjør hudens helse. Så langt tyder forskning på at CBD gjør nettopp dette - å jobbe bak kulissene for å styrke huden, ikke overbelaste eller forstyrre prosessene.

CBDs unike samarbeid med vårt endocannabinoide system (ECS) er ikke bare for å hjelpe indre problemer med fordøyelses-, immunforsvaret eller sentralnervesystemet. Huden har også et stort nettverk av cannabinoidreseptorer, og er som sådan en hovedkandidat for cannabinoid baserte kremer, geler og skjønnhetsprodukter.

CBD-infunderte produkter er ikke bare enkle å bruke, men kommer i en rekke formater. å Finne et hudprodukt som passer til din hudpleierutine er enkelt, bekvemmelig, og viktigst av alt, en fantastisk måte å øke hudens velvære.

Hvordan påvirker CBD huden?

Forskning pågår, men prekliniske studier har undersøkt CDB sitt potensiale til å lindre inflammasjoner i huden, beskytte mot aldring, redusere rødhet og følsom hud. Vi kan også ta i betrakting de psykologiske effektene av CBD. Sammensetningen har vist lindring på stress og angst.

Huden er et organ som er både påvirket av ytre faktorer og mental helse. Å påvirke psykiske symptomer er en viktig del av hudpleieregimet, speiselt når akne, eksem, psoriasis, og utallige andre hudproblemer er direkte påvirket av dette.

CBD’s altomfattende bruksområder har en styrke som samspiller godt når den påføres huden. Kompliserte organer trenger tross alt en altomfattende løsning! Kombinert med at det har ingen giftstoffer, så er CBD sammensetningen perfekt for å kombineres med hudpleie ingredienser og behandlinger.

FAQ CBD Hudpleie

Er CBD-olje bra for kviser?
Selv om tidlige studier av CBD-olje ser lovende ut, er kviser en kompleks hudtilstand som vi fremdeles ikke helt forstår. CBD-oljens beroligende egenskaper kan støtte eksisterende behandlingsprogrammer.
Kan CBD-olje hjelpe eksem?
Prekliniske studier antyder at den beroligende effekten av CBD-olje kan hjelpe til med vanlige symptomer på eksem. Forskning på fordelene med CBD pågår.
Vil CBD olje hjelpe psoriasis?
Psoriasis behandling kommer vanligvis i form av kremer og salver. Kombinert med den allsidige effekten av cannabidiol, kan CBD-olje vise seg å være et verdifullt tillegg med mer forskning.
Kan CBD behandle solbrenthet?
Den beste behandlingen mot solbrenthet er forebygging. Men hvis du har områder med rød, tørr eller kløende hud, kan CBD-infunderte kremer hjelpe. Studier pågår, men CBD viser til lindrende egenskaper.
Kan jeg gni CBD-olje inn i huden min?
Ja! Bare bruk noen dråper og gni direkte inn i det berørte området. For best resultat, velg en CBD-infisert aktuell krem, da disse er spesielt formulert for huden.
Er CBD bra for huden din?
CBD fungerer med spesielle reseptorer som finnes over hele hudoverflaten. Selv om det pågår forskning, antyder tidlige indikasjoner at CBD kan bidra til å balansere hudens delikate økosystem.
Produktvelger