Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Read more.

Zeaxanthin: Bli kjent med dette beskyttende pigmentet

Zeaxanthin: Bli kjent med dette beskyttende pigmentet

Zeaxanthin. Dette fremmedede navnet tilhører et plantepigment som spiller en viktig rolle i fotosyntesen. Etter inntak hos mennesker akkumuleres molekylet i øyet, hvor det hjelper til med å absorbere visse bølgelengder av lys. Nå tester forskere stoffet mot en rekke helsetilstander.

Hva er zeaxanthin?

Zeaxanthin spiller en viktig biologisk rolle i planter, men det viser også gunstige funksjoner i visse områder av menneskekroppen, spesielt øynene. Som et plantepigment underbygger zeaxanthin de lyse fargene på paprika, gojibær og andre frukter. Dyr, inkludert mennesker, har ikke det enzymatiske maskineriet som er i stand til å lage zeaxanthin, og må derfor konsumere visse matvarer for å tilegne seg dette molekylet. I kroppen utøver zeaxanthin handlinger som en antioksidant, stanser DNA-skadelige frie radikaler, og det beskytter øynene mot aldersrelatert degenerasjon.

Zeaxanthin er et av de vanligste molekylene i den kjemiske klassen kjent som karotenoider, sammen med betakaroten, lutein og lykopen. Over 600 av disse pigmentene finnes i planteriket, og de er delt inn i to grupper: karotener og xantofyller. Fordi zeaxanthin-molekylet inneholder oksygen i stedet for bare hydrogen og karbon, tilhører det sistnevnte gruppe.

Når vi tenker på fotosyntese er det først og fremst klorofyll vi tenker på. Imidlertid bidrar de oransje, røde, lilla og gule pigmentene som utgjør karotenoidene også til prosessen. Dessuten beskytter karotenoider planter mot overeksponering for sollys gjennom en prosess som kalles fotobeskyttelse. Zeaxanthin fungerer også som et fotobeskyttende middel i visse former for alger, som er grunnleggende for helsen til havene og danner energibasen til alle akvatiske livsformer.

Denne mekanismen for fotobeskyttelse beveger seg også over til menneskekroppen. Når vi inntar kilder til zeaxanthin, akkumuleres molekylet i øynene. Her fungerer det som et lysfilter som bidrar til å beskytte synsorganene våre mot skader fra sollys. Pågående forskning undersøker også plantepigmentet for dets effekter på kardiovaskulær, lever- og hudhelse.

Hvilke matvarer inneholder zeaxanthin?

Zeaxanthin forekommer hovedsakelig i planter, men noen animalske produkter inneholder også pigmentet. Maten høyest i molekylet inkluderer:

• Spinat
• Grønne erter
• Søt mais
• Røde druer
• Grønnkål
• Persille
• Koriander
• Pistasjnøtter
• Goji-bær
• Gulrøtter
• Gresskar
• Egg

Hva er de helsemessige fordelene med zeaxanthin?

Mens mange av studiene på zeaxanthins potensielle fordeler har vært in vitro, eksisterer det også flere menneskelige forsøk. Nedenfor undersøker vi noen av de mest virkningsfulle forskningene om emnet, men det er viktig å huske at studier rundt zeaxanthin generelt er foreløpige og pågående.

Øyehelse

Karotenoidene zeaxanthin, meso-zeaxanthin og lutein er kategorisert som makulære xantofyller. Disse fettløselige forbindelsene akkumuleres i områder av øyet som kalles macula lutea og øyelinsen. Her bidrar de til å skjerme vårt sarte visuelle apparat fra farene ved sollys. Uten naturlig lys ville ikke mennesket (og mange andre dyrearter) blitt til. Imidlertid kan visse bølgelengder av lys skade øynene. Å konsumere planter med mye makulær xantofyll kan fungere som en buffer for lys som ellers ville resultere i fotokjemisk skade. Forskning viser at okulære karotenoider er i stand til å absorbere lys innenfor de synlige områdene 400–500 nm, noe som tyder på at de er i stand til å skjerme netthinnen og linsen.[1]

Antioksidantegenskaper

Bortsett fra å bufre mot utvalgte bølgelengder av lys, kan zeaxanthin bidra til å beskytte øynene på andre måter: ved å dempe inflammatoriske kaskader. Langvarig eksponering for lys gir opphav til oksidativt stress i øynene. Dette forårsaker en reaksjon som resulterer i DNA-skade og inflammatorisk apoptose (kontrollert celledød), som deretter forårsaker celleskade, aldring av netthinnen og progresjon av aldersrelatert makuladegenerasjon. Studier viser at zeaxanthin kan bidra til å beskytte mot disse prosessene gjennom sin antioksidantaktivitet. Dette molekylet blir fraktet til netthinnens membran, hvor det bidrar til å beskytte netthinnen og forhindre aldersrelatert makuladegenerasjon.

Leverhelse

Zeaxanthin dipalmitate (ZD) er en annen naturlig karotenoid som vises i høye konsentrasjoner i visse frukter. Dette molekylet har vist et seriøst potensial når det gjelder å beskytte vårt viktigste avgiftningsorgan: leveren. Leveren vår får støyten av de fleste av våre dårlige livsstilsvaner, spesielt overforbruk av alkohol. Over tid kan overdreven angrep på leveren forårsake en rekke helseproblemer, inkludert leversykdom, redusert leverfunksjon og fibrose. Studier fortsetter å teste ZD i modeller av alkoholisk fettleversykdom. Forskere ser etter positive endringer i oksidativt stress, betennelse, leverkreft og akutt leverskade.[2]

Hjertehelse

Ifølge Verdens helseorganisasjon rangerer iskemisk hjertesykdom som dødsårsak nummer én over hele verden, noe som resulterer i underkant av 9 millioner dødsfall i 2019 alene.[3] Ulike risikofaktorer bidrar til tilstanden, inkludert fedme, røyking, høyt blodtrykk , og mangel på fysisk aktivitet. Interessant nok, sammen med andre livsstilsintervensjoner, kan zeaxanthin bidra til å forbedre den generelle hjertehelsen. Mens forskningen fortsatt er tidlig, viser studier at høyere plasmanivåer av zeaxanthin kan beskytte mot tidlig åreforkalkning – en herding av arteriene som kan øke risikoen for hjerteinfarkt.[4]

Hudhelse

Som det nest største organet i kroppen gir huden et semi-ugjennomtrengelig skjold som beskytter kroppen mot utallige mikrobielle patogener og forhindrer væsketap. Mens de fleste av oss forstår viktigheten av huden vår, klarer mange av oss ikke å holde oss til daglige regimer for å holde dem hydrert og sunn. Utallige produkter bruker komponenter som vitamin E, hyaluronsyre og sheasmør for å forbedre hvordan huden vår føles. Snart kunne vi se zeaxanthin inkludert i flere kosmetiske produkter. Studier tester forbindelsen for å se om den kan forbedre hudens fuktighet og antallet rynker.[5] Andre undersøkelser tester pigmentet mot celledød forårsaket av UV-eksponering.[6]

Potensielle bivirkninger av zeaxanthin

Å spise en diett rik på frisk frukt og grønnsaker gir kroppen zeaxanthin, selv om noen velger å konsumere forbindelsen som et supplement. Basert på tidlig forskning kan de fleste alle ha nytte av å konsumere mat med mye zeaxanthin av hensyn til øye- og hjertehelsen. Gjennom kostholdet bruker de fleste et daglig gjennomsnittlig inntak av zeaxanthin på 1,3 mg. Aktuell forskning tyder på at en dose på opptil 2 mg per dag har en god sikkerhetsprofil.[7] Doser på opptil 10 mg per dag har imidlertid vist seg å være trygge når de tas i opptil ett år. Studier har også funnet en sjelden bivirkning av misfarging av huden, men dette fenomenet ser ikke ut til å forårsake skade.[8]

Hvordan ta zeaxanthin?

Det er en rekke zeaxanthin-tilskudd tilgjengelig, for det meste i form av tabletter eller kapsler. Når og hvordan du skal ta disse produktene avhenger av deres konsentrasjon og andre ingredienser; bare følg produktveiledningen. De fleste av dem anbefaler 2 mg gjennom munnen daglig - en mengde som har vist seg å være trygg når den tas over relativt lange perioder. På grunn av den fettløselige naturen til forbindelsen, vil det å ta den sammen med et fett måltid bidra til å optimalisere absorpsjonen. Hvis du leter etter et zeaxanthin tilskudd av høy kvalitet, gir Cibdols Focus Better-blanding forbindelsen i en effektiv nootropisk sammensetning.

Viktige takeaways

Zeaxanthin spiller en avgjørende rolle i plantefysiologi. Selv om det ikke syntetiseres i menneskekroppen, kan det også bidra til å beskytte øynene ved å absorbere lys når det konsumeres i vanlige matvarer, inkludert grønnsaker og egg. Pågående studier undersøker også om forbindelsen kan spille en rolle i lever-, hjerte- og hudhelsen i fremtiden. Mens de fleste kan få nok av molekylet hver dag gjennom kostholdet, er det nok av zeaxanthin-tilskudd tilgjengelig også.

Interessert i å prøve et høykvalitets zeaxanthin-tilskudd for deg selv? Besøk Cibdol-butikken for å kjøpe Focus Better. Og for å lære mer om de andre ingrediensene i vårt utvalg av kosttilskudd, bla gjennom vår Utdanningsseksjon.

Kilder

[1] Johra F, Bepari A, Bristy A, Reza H. A Mechanistic Review of β-Carotene, Lutein, and Zeaxanthin in Eye Health and Disease. Antioxidants. 2020;9(11):1046. https://doi.org/doi:10.3390/antiox9111046 [Kilde]

[2] Xiao J, Wang J, Xing F et al. Zeaxanthin Dipalmitate Therapeutically Improves Hepatic Functions in an Alcoholic Fatty Liver Disease Model through Modulating MAPK Pathway. PLoS One. 2014;9(4):e95214. https://doi.org/doi:10.1371/journal.pone.0095214 [Kilde]

[3] The top 10 causes of death. Who.int. Published 2022. Accessed September 12, 2022. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death. [Kilde]

[4] Maria A, Graziano R, Nicolantonio D. Carotenoids: potential allies of cardiovascular health?. Food & Nutrition Research. 2015;59(1):26762. https://doi.org/doi:10.3402/fnr.v59.26762 [Kilde]

[5] Schwartz S, Frank E, Gierhart D, Simpson P, Frumento R. Zeaxanthin-based dietary supplement and topical serum improve hydration and reduce wrinkle count in female subjects. J Cosmet Dermatol. 2016;15(4):e13-e20. https://doi.org/doi:10.1111/jocd.12226 [Kilde]

[6] Huang Y. The protective effect of zeaxanthin on human limbal and conjunctival epithelial cells against UV-induced cell death and oxidative stress. Int J Ophthalmol. 2019;12(3):369-374. https://doi.org/doi:10.18240/ijo.2019.03.03 [Kilde]

[7] Mares J. Lutein and Zeaxanthin Isomers in Eye Health and Disease. Annu Rev Nutr. 2016;36(1):571-602. https://doi.org/doi:10.1146/annurev-nutr-071715-051110 [Kilde]

[8] Lutein + Zeaxanthin and Omega-3 Fatty Acids for Age-Related Macular Degeneration. JAMA. 2013;309(19):2005. https://doi.org/doi:10.1001/jama.2013.4997 [Kilde]

Produktvelger