Vi kan ikke sende til din adresse!
På grunn av lover og forskrifter i landet ditt har vi ikke lov til å sende til din nåværende adresse. Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe. kontakte ossVi er her for å hjelpe
Har du spørsmål om våre produkter eller innhold? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usPalmitoylethanolamid, også kjent som PEA, er et naturlig forekommende fettsyreamid som hjelper til med å kontrollere smerte og betennelse. Men er det noen fordel med å øke nivåene av PEA, og hvordan kan PEA-rik mat og kosttilskudd støtte velvære? For å finne ut, fortsett å lese.
PEA forekommer naturlig inne i kroppen, og spiller en viktig rolle i smerte og betennelse. Interessant, fettsyreamidet virker litt som en endocannabinoid (internt produserte forbindelser som ligner på cannabinoidene som finnes i industriell hamp) ved å påvirke G-proteinreseptorer og flere andre spesielle reseptortyper.[1]
Men med PEA syntetisert etter behov og lagret i praktisk talt alt vev (inkludert hjernen), er det noe behov for å øke nivåene gjennom mat eller kosttilskudd? Svaret på det spørsmålet avhenger ikke bare av livsstilen og velværemålene dine, men av å forstå PEAs effekt på kroppen.
Før du bestemmer deg for om PEA er noe du vil legge til din daglige velvære, hjelper det å gjenkjenne hvordan det fungerer i kroppen og de potensielle fordelene med kosttilskudd.
Når kroppen møter fysisk, mentalt eller kjemisk stress, begynner den å produsere PEA, ved å bruke fettsyren til å utløse en rekke biologiske handlinger. Så, når PEA ikke er nødvendig, hjelper et enzym kalt fettsyreamidhydrolase (FAAH) til å bryte ned overskuddet, og eventuell gjenværende PEA blir lagret i vev over hele kroppen.
Den primære virkningsmekanismen for PEA er via proteiner fra PPAR-familien og deres assosierte reseptorer. Vi vil ikke gå for dypt inn i detaljene til PPAR, men vet at PPAR-alfa, spesifikt, er knyttet til fettnedbrytning i leveren og metabolske prosesser i hjertet og nyrene.[2]
En annen mulig virkningsmekanisme er via G-proteinkoblede reseptorer (GPCR). Igjen, vi vil ikke gå inn på spesifikke detaljer, men noen forskere anser disse reseptorene for å være nye cannabinoidreseptorer, siden de deler likheter med de tradisjonelle cannabinoidreseptorene CB1 og CB2.
G-proteinreseptorens kobling til kroppens endocannabinoidsystem (ECS) kan hjelpe PEA i å utføre sin rolle i energihomeostase - et paraplybegrep som involverer matinntak, metabolisme og leverfunksjon.
Vi har kastet mange funksjoner, vitenskapelige termer og reseptortyper etter deg, men hva betyr dette for hverdagens mentale og fysiske velvære? Nedenfor er en oversikt over flere interessante forskningsområder.
Mesteparten av PEAs innflytelse på områder som metabolisme, fettforbrenning og energihomeostase stammer fra dens innvirkning på PPAR-α. En dyremodellstudie fra 2022 skisserer "hovedmekanismen som PEA kan omkoble energilagrende hvitt til energikrevende brunlignende fettceller". I enklere termer beskriver den hvordan PEA kan hjelpe til med omdannelsen av hvite fettceller til brune.
Denne transformasjonen er viktig fordi brunt fett bryter ned glukose og andre fettceller for å opprettholde kroppstemperaturen. Det er en langt mer nyttig form for fett, men aktiveres vanligvis bare når kroppen oppdager kalde forhold. Forskere fant imidlertid at PEA, gjennom sin innvirkning på PPAR-α, kunne simulere kroppens reaksjon på kalde temperaturer og kickstarte fettomdannelsesprosessen.[3]
PEA har blitt grundig studert for dets foreslåtte antiinflammatoriske og nevrobeskyttende potensial, inkludert dyremodellforskning med fokus på Alzheimers og Parkinsons. Flere av disse studiene tyder på at PEA, kombinert med antioksidanter som flavonoider (som luteolin), kan "stumpe" den cellulære nedbrytningen forårsaket av disse forholdene.[4]
Imidlertid er mange av disse mekanismene indirekte (noe som betyr at PEA oppfordrer andre forbindelser til å handle), og presenterer et lovende, men komplisert bilde for fremtidige menneskelige studier. Heldigvis, med PEAs "høye sikkerhet" og antioksidantsynergi, har forskere store forhåpninger.
Selv om det kan se ut til at PEA er en fantastisk forbindelse for velvære, er tilskudd ikke uten ulemper.
• For det første gjør kroppen allerede en utmerket jobb med å produsere PEA som er nødvendig for å støtte kritiske funksjoner. Noen ganger kan inntak av PEA fra eksterne kilder forstyrre kroppens biokjemiske balanse. Hvis du vurderer å ta PEA-tilskudd eller øke inntaket av PEA-rik mat, er det best å konsultere legen din eller legen din først.
• For det andre er det begrensede data om PEAs langsiktige effekt og sikkerhet. Noen bevis tyder på at fettsyren er trygg å ta i opptil tre måneder, men mye av beviset kommer fra dyremodellstudier. Igjen, det er viktig å diskutere implikasjonene med en lege for saksspesifikke råd.
• Til slutt, det er ikke for mye kvalitative data angående den ideelle dosen av PEA. Det betyr ikke at tilleggsinntak er ikke fordelaktig, men kompleksiteten til mekanismene betyr at vi fortsatt har mye å lære. PEA-doser brukt i forskning varierer fra 300–1200 mg, med mange studier som velger å dele inntaket over to porsjoner per dag.
Å øke PEA-nivåene ved å spise spesifikke matvarer er en gradvis prosess med lavere risiko for bivirkninger enn tilskudd, men det har sine mangler. Matkilder er vanligvis mindre konsentrert i stoffet, og PEAs lave biotilgjengelighet betyr at ikke så mye av fettsyren når målområdet.
Likevel, hvis du er interessert i matkilder til PEA, legg til følgende til måltidene dine:
• Eggeplomme
• Soyaprodukter
• Peanøtter
• Alfalfa (Medicago sativa)
Med tanke på hvilke typer matvarer som inneholder PEA, kan det være tilfeller der folk kan ha nytte av tilskudd. Faktisk bør alle med matfølsomhet eller et restriktivt kosthold diskutere de ernæringsmessige implikasjonene med legen sin for å sikre at de får i seg vitaminene, mineralene og fettsyrene kroppen trenger.
Kroppen er godt kjent med å håndtere PEA, så fettsyren tolereres godt, med bare mild kvalme rapportert som en mulig bivirkning av tilskudd. Imidlertid er det fortsatt spørsmål om PEAs langsiktige effekt og sikkerhet.
Som et sikkerhetstiltak er det best hvis barn og gravide og ammende mødre unngår å bruke PEA-tilskudd på grunn av mangelen på omfattende studier om sikkerheten. For alle andre virker PEA absolutt som en lovende forbindelse, men bare en lege eller lege kan hjelpe deg med å avgjøre om palmitoyletanolamid er det riktige valget for dine velværebehov.
Heldigvis, med den avgjørende rollen PEA spiller i betennelse, smerte og flere andre viktige prosesser, er forskere opptatt av å forstå hele omfanget av kosttilskudd. Nøkkelen vil være å dechiffrere forbindelsens mange virkningsmekanismer og bestemme effektive retningslinjer for dosering.
Vurderer du PEA som en del av en balansert tilnærming til velvære? Hvorfor ikke bla gjennom Cibdol-butikken for PEA-holdige kosttilskudd? Eller, for å lære mer om de forskjellige reseptorene inne i kroppen, besøk vår Utdanningsseksjon.
[1] Clayton P, Hill M, Bogoda N, Subah S, Venkatesh R. Palmitoylethanolamide: En naturlig forbindelse for helsebehandling. Internasjonalt tidsskrift for molekylære vitenskaper. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157570/. Publisert 18. mai 2021. Åpnet 25. august 2022. [Kilde]
[2] van Raalte DH;Li M;Pritchard PH;Wasan KM; D. Peroksisomproliferatoraktivert reseptor (ppar)-alfa: Et farmakologisk mål med en lovende fremtid. Farmasøytisk forskning. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15497675/. Publisert 2004. Åpnet 25. august 2022. [Kilde]
[3] Annunziata C, Pirozzi C, Lama A, et al. Palmitoyletanolamid fremmer hvit-til-beige konvertering og metabolsk omprogrammering av adipocytter: Bidrag av PPAR-α. MDPI. https://www.mdpi.com/1999-4923/14/2/338/htm. Publisert 31. januar 2022. Åpnet 25. august 2022. [Kilde]
[4] Petrosino S, Di Marzo V. Farmakologien til Palmitoylethanolamide og første data om den terapeutiske effekten av noen av dets nye formuleringer. Britisk tidsskrift for farmakologi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429331/. Publisert juni 2017. Åpnet 25. august 2022. [Kilde]