Hva er L-Theanine?

l-theanin

Primært funnet i svart og grønn te, og enkelte sopparter, er L-theanin en aminosyre med en kjemisk struktur som ligner på nevrotransmitteren glutamat. Og selv om kroppen ikke produserer L-theanin naturlig, kan tilskudd ha flere fordeler for velvære. Fortsett å lese for å finne ut mer.

Hva er L-theanin?

Hvis du har kost deg med en kopp te de siste dagene, har du også fylt opp kroppens nivå av L-theanin, en aminosyre. Imidlertid, i motsetning til de fleste aminosyrer, er ikke L-theanin avgjørende for menneskers helse.[1]

Til tross for dette kan forbindelsen ha flere bruksområder for å fremme velvære, spesielt ettersom den deler en lignende kjemisk struktur som glutamat (en ikke-essensiell aminosyre) og potensielt påvirker GABA-systemet. Denne siste delen er viktig, siden GABA-systemet hjelper til med å regulere nevronsignalering og funksjoner som søvn, humør og fokus.

Hvorfor tar folk L-theanin?

Mange mennesker bruker L-theanin uforvarende, uten å innse stoffets innflytelse. Den rikelige kilden er teblader av grønn te som inneholder litt mer L-theanin enn svart te. Det er også en liten mengde av aminosyren i sopp, spesielt Boletus badius, selv om soppte ikke har den samme appellen.

En av hovedårsakene til at folk tar L-theanine, enten direkte eller påført, er for potensialet til å fremme avslapning og ro. Vi vil snart forklare vitenskapen bak denne interaksjonen, men det antas at sammen med den positive følelsen av å nippe til en kopp varm te, kan L-theanins foreslåtte innflytelse på GABA-systemet bidra til en følelse av avslapning.

Hvordan virker L-theanin?

L-theanin ser ut til å virke i kroppen ved å etterligne glutamat, en aminosyre som spiller en avgjørende rolle i proteinsyntesen. Imidlertid er denne interaksjonen ikke helt forstått, da L-theanin noen ganger blokkerer effekten av glutamat i stedet for å fremme dem.

Så er det L-theanins potensielle påvirkning på GABA-systemet og nevrokjemikaliene dopamin og serotonin å vurdere.[2] GABAs hovedoppgave er å hjelpe til med å dempe overaktive nerveceller og uregelmessig nevronsignalering. Ved å blokkere meldinger som sendes mellom disse områdene, antas GABA å påvirke flere psykiske lidelser. Heldigvis for teelskere kan L-theanin øke vanlige nivåer av GABA, og dermed bidra til systemets balanserende innflytelse.

Hva er de potensielle fordelene med L-theanin?

Selv om L-theanin ikke ser ut til å regulere funksjoner direkte, kan det påvirke velvære "bak kulissene" ved å styrke ulike prosesser knyttet til riktig funksjon. Fordi L-theanin nesten utelukkende finnes i teblader, er det ikke mye forskning for å sikkerhetskopiere fordelene. Når det er sagt, har vi en håndfull korttidsstudier å undersøke.

L-theanin og stress

Den første er en 8-ukers, randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie publisert i Journal of Clinical Psychiatry.[3] Pasienter med schizofreni eller schizoaffektiv lidelse ble administrert 400 mg L-theanin per dag, og bedt om å fullføre undersøkelser om generell funksjon, bivirkninger og livskvalitet.

Bevisene tyder på at L-theanin presterte bra sammenlignet med placebo, med maålinger som varierer fra "beskjeden til moderat". Selvfølgelig er 8 uker ikke på langt nær lenge nok til å etablere et klinisk resultat, med forskere som erkjenner at "ytterligere langtidsstudier av L-theanine er nødvendig".

L-theanin og fokus

Et annet interesseområde er L-theanins innvirkning på "kognitiv ytelse og subjektiv årvåkenhet". En studie fra 2010 målte påvirkningen av L-theanin og koffein sammen (som det ville være i te), og sammenlignet det med en placebo når det gjelder selvrapportert årvåkenhet og tretthet.[4]

Interessant nok tyder resultatene på at 97 mg L-theanin sammen med 40 mg koffein kan være nok til å modulere begge målene. Imidlertid er forbeholdet at det ikke ble observert forbedringer i andre kognitive oppgaver, inkludert "visuelt søk, reaksjonstider eller mental rotasjon".

L-theanin og søvn

Hvis vi vurderer at L-theanin kan spille en rolle i stressmodulering, sammen med dens foreslåtte innflytelse på årvåkenhet og tretthet, er det fornuftig å utforske sammenhengen med søvnkvalitet.

Faktisk kombinerte en randomisert, placebokontrollert studie av australske forskere flere av faktorene som er skissert ovenfor ved å undersøke virkningen av L-theanin på generalisert angstlidelse.[5] Ikke bare observerte de dens innflytelse over direkte symptomer på tilstanden, men de tok også sikte på å forstå hvordan den kunne modulere bredere områder av velvære, inkludert den aller viktigste søvnkvaliteten.

Mens forskerne bemerket at L-theanin ikke overgikk placebo for angstreduksjon eller alvorlighetsgrad av søvnløshet, hadde det en spennende innvirkning på den generelle søvnkvaliteten. Ikke bare forbedret søvntilfredsheten seg sammenlignet med placebo, men flere pasienter uten kliniske nivåer av søvnløshet rapporterte til fordel for L-theanin. Disse resultatene reiser noen interessante spørsmål for forskere, og understreker ytterligere behovet for mer omfattende studier.

Hva er bivirkningene av L-theanin?

Mangelen på omfattende forskning betyr at vi ikke vet mye om de potensielle bivirkningene av L-theanin. Det er imidlertid én viktig ressurs vi kan stole på – tiår med tedrikkere. Det anses som trygt å drikke te og ta kosttilskudd som inneholder L-theanin, men det er viktig å understreke at disse kosttilskuddene ikke er regulert, så å kjøpe produkter fra en anerkjent produsent er et must.

Du må også vurdere de potensielle bivirkningene av forbindelser som er nært knyttet til L-theanin, som koffein. Tross alt er grønn te en rikelig kilde til begge elementene, og overforbruk kan føre til:

• Kvalme
• Urolig mage
• Irritabilitet

Hvordan doserer du L-theanin

Siden vi ikke har data av høy kvalitet om den øvre terskelen for L-theanin-toleranse, eller effekten av ulike doser blant forskjellige populasjoner, kan vi ikke foreslå en ideell dosering av L-theanine. Imidlertid kan vi vurdere at naturlige nivåer av L-theanin i te er ganske lave, spesielt sammenlignet med studiene vi så på tidligere.

Mesteparten av forskningen administrerte doser på over 400 mg per dag; Men for daglig forbruk vil de fleste ha det bedre å begynne med kosttilskudd som inneholder rundt 50–200 mg.[6]

Som alltid anbefaler vi å starte lavt og sakte, slik at du kan venne deg til hvordan du føler deg med å ta L-theanin. Hvis du ønsker å øke den daglige dosen, gjør det i små trinn, hold deg til samme dose i minst to uker før du bytter.

Når skal du ta L-theanin: morgen eller kveld?

Ved høyere doser kan L-theanin indusere døsighet, så timingen er kritisk når det gjelder dosering. Hvis du tar L-theanin-tilskudd, er det best å gjøre det om natten, spesielt siden de ofte inneholder mye høyere doser enn te.

Hvis te er den mest vanlige kilden til L-theanin, så vil du selvfølgelig fokusere på morgen- og ettermiddagsforbruk. Selv om nivået av koffein i grønn og svart te er ganske lavt, kan det fortsatt forstyrre en avslappende søvn hvis du inntar det om kvelden eller sent på kvelden.

Tatt i betraktning faktorene som er skissert ovenfor, ser L-theanin ut til å være en godt tolerert forbindelse med flere spennende virkningsmekanismer. Mens de fleste av oss regelmessig vil innta L-theanin i te, kan det være situasjoner hvor tilskudd kan vise seg å være fordelaktig. Nøkkelen er selvfølgelig å balansere innflytelsen av L-theanin med din egen livsstil og velværebehov.

Enten du er interessert i å prøve L-theanine eller dusinvis av andre naturlige velværetilskudd, bla gjennom Cibdol-butikken for et utvalg produkter du kan stole på. Eller, for å lære mer om påvirkningen av aminosyrer, bla gjennom CBD leksikon for alt du trenger å vite.

Kilder

[1] GN; NACRO. L-theanin, en naturlig bestanddel i te, og dens effekt på mental tilstand. Asia Pacific tidsskrift for klinisk ernæring. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Publisert 2008. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

[2] C; NPJLKGMO. Nevrofarmakologien til L-teanin (n-etyl-L-glutamin): Et mulig nevrobeskyttende og kognitivt forbedrende middel. Journal of urte farmakoterapi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Publisert 2006. Åpnet 13. mai 2022. [Kilde]

[3] Ritsner MS, Miodownik C, Ratner Y, et al. L-theanin lindrer positive, aktiverings- og angstsymptomer hos pasienter med schizofreni og schizoaffektiv lidelse: En 8-ukers, randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert, 2-senterstudie. Psychiater.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Publisert 4. februar 2010. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

[4] Giesbrecht T; Rycroft JA; Rowson MJ; De Bruin EA; Kombinasjonen av L-theanin og koffein forbedrer kognitiv ytelse og øker subjektiv årvåkenhet. Ernæringsmessig nevrovitenskap. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Publisert 2010. Besøkt 16. mai 2022. [Kilde]

[5] Sarris J;Byrne GJ;Cribb L;Oliver G;Murphy J;Macdonald P;Nazareth S;Karamacoska D;Galea S;Short A;Ee C;Birling Y;Menon R;Ng CH; J. L-theanine i tilleggsbehandling av generalisert angstlidelse: En dobbeltblind, randomisert, placebokontrollert studie. Tidsskrift for psykiatrisk forskning. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Publisert 2019. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

[6] Juneja LR, Chu D-C, Okubo T, Nagato Y, Yokogoshi H. L-theanine-en unik aminosyre av grønn te og dens avslappende effekt hos mennesker. Trender innen matvitenskap og teknologi. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Publisert 17. desember 1999. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

Kilder

[1] GN; NACRO. L-theanin, en naturlig bestanddel i te, og dens effekt på mental tilstand. Asia Pacific tidsskrift for klinisk ernæring. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Publisert 2008. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

[2] C; NPJLKGMO. Nevrofarmakologien til L-teanin (n-etyl-L-glutamin): Et mulig nevrobeskyttende og kognitivt forbedrende middel. Journal of urte farmakoterapi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Publisert 2006. Åpnet 13. mai 2022. [Kilde]

[3] Ritsner MS, Miodownik C, Ratner Y, et al. L-theanin lindrer positive, aktiverings- og angstsymptomer hos pasienter med schizofreni og schizoaffektiv lidelse: En 8-ukers, randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert, 2-senterstudie. Psychiater.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Publisert 4. februar 2010. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

[4] Giesbrecht T; Rycroft JA; Rowson MJ; De Bruin EA; Kombinasjonen av L-theanin og koffein forbedrer kognitiv ytelse og øker subjektiv årvåkenhet. Ernæringsmessig nevrovitenskap. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Publisert 2010. Besøkt 16. mai 2022. [Kilde]

[5] Sarris J;Byrne GJ;Cribb L;Oliver G;Murphy J;Macdonald P;Nazareth S;Karamacoska D;Galea S;Short A;Ee C;Birling Y;Menon R;Ng CH; J. L-theanine i tilleggsbehandling av generalisert angstlidelse: En dobbeltblind, randomisert, placebokontrollert studie. Tidsskrift for psykiatrisk forskning. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Publisert 2019. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

[6] Juneja LR, Chu D-C, Okubo T, Nagato Y, Yokogoshi H. L-theanine-en unik aminosyre av grønn te og dens avslappende effekt hos mennesker. Trender innen matvitenskap og teknologi. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Publisert 17. desember 1999. Åpnet 16. mai 2022. [Kilde]

Produktvelger