Vi kan ikke sende til din adresse!
På grunn av lover og forskrifter i landet ditt har vi ikke lov til å sende til din nåværende adresse. Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe. kontakte ossVi er her for å hjelpe
Har du spørsmål om våre produkter eller innhold? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usVitamin A er et fettløselig stoff som er lett tilgjengelig i mange matvarer, og spiller en avgjørende rolle for øyehelse og klart syn. Fortsett å lese for å finne ut hva du trenger å vite om disse essensielle vitaminene, inkludert hvordan du gjenkjenner tegn på mangel.
Innhold:
Vitamin A er et av mange essensielle stoffer kroppen vår bruker for å støtte viktige biologiske prosesser; det forekommer imidlertid ikke naturlig hos mennesker.[1] I stedet betyr kroppens manglende evne til å produsere vitamin A at vi må konsumere naturlig rike kilder for å høste fordelene – fordeler som strekker seg til syn, celleproliferasjon, hudhelse og mer.
Vi skal snart vise deg de beste kildene til vitamin A, men først, la oss se nærmere på forbindelsens kjemiske struktur og ulike metabolitter. I sannhet refererer begrepet vitamin A faktisk til to hovedformer:
• Forhåndsformet vitamin A (retinol og retinylester)
• Provitamin A (beta-karoten)
Heldigvis omdannes begge typene til retinal og retinsyre, metabolittene som trengs for å støtte ulike biologiske funksjoner. Vitamin A kan virke forvirrende ved første øyekast, men det viktigste er at du ikke trenger å bekymre deg for hvilken type du spiser, siden begge ender opp med å gi de samme fordelene.
Før vi utforsker vitaminets fordeler, er det nyttig å vite hvilke matvarer som inneholder hvilke typer vitamin A, da du kanskje får mer eller, i noen tilfeller, mindre enn kroppen din trenger for å støtte velvære. Og som vi snart vil oppdage, kan vitamin A-mangel føre til en rekke svekkende helsetilstander.[2]
De beste kildene til forhåndsformet vitamin A er animalsk mat, nemlig kjøtt, fisk og meieri.
Mat å fokusere på inkluderer:
• Fet fisk (tunfisk, laks og makrell)
• Kumelk (hel, skummet og redusert fett)
• Ost (geit, cheddar og mozzarella)
• Egg
De beste kildene til provitamin A kommer fra frukt og grønnsaker. Teknisk sett inneholder disse matvarene en forløper til vitamin A kalt betakaroten, men denne antioksidanten omdannes til vitamin A automatisk av kroppen.
Plantebaserte produkter å fokusere på inkluderer:
• Mango
• Rød paprika
• Søtpotet
• Gulrøtter
• Brokkoli
• Spinat
Selvfølgelig, hvis du sliter med å opprettholde et balansert kosthold, eller ikke er en fan av matvarene som er oppført ovenfor, kan du velge multivitaminer og andre kosttilskudd for å oppnå ditt anbefalte daglige inntak.
Nå som vi vet hvilke matvarer vi skal fokusere på for å sikre at vi får i oss nok vitamin A, er det fornuftig å dekke nøyaktig hvordan vitamin A kan være til nytte for kroppen.
Vitamin A spiller en avgjørende rolle i den generelle øyehelsen, inkludert å bidra til å opprettholde normalt syn og klarhet om natten. Dessuten tyder noe forskning på at forbindelsen kan hjelpe mot aldersrelatert grå stær og makuladegenerasjon.
I 2001 undersøkte en studie påvirkningen av vitaminer på tre forskjellige typer grå stær hos over 2800 eldre pasienter.[3] Forskere konkluderte med at langvarig bruk av gruppe B & A-vitaminer kan ha stor innvirkning på kortikal grå stær. Dette positive resultatet går hånd i hånd med en artikkel fra 2005 som så lignende resultater i AMD (aldersrelatert makuladegenerasjon) ved bruk av en blanding av betakaroten, vitamin C og sink.[4]
Rollen til retinsyre (RA) har lenge vært assosiert med normal celledifferensiering (transformasjonen av enkle celler til komplekse vev eller celletyper). Forskere publiserte først virkningen tilbake i 1992, før nyere studier utforsket forbindelsens spesifikke innflytelse på celleaktivitet i tynntarmen.[5]
Ved å replikere tilstander in vitro, "avslørte en artikkel fra 2007 potensialet til RA for å indusere celledifferensiering".[6] Forfatterne bemerket imidlertid at en bedre forståelse av "regulatoriske mekanismer" burde være fokus for fremtidig forskning for å bedre forstå implikasjonene på menneskelig helse.
En annen bemerkelsesverdig fordel med vitamin A er dets foreslåtte bidrag til immunsystemets normale funksjon. I Mexico fant School of Natural Sciences at vitamin A-mangel kan øke den inflammatoriske prosessen, som bidrar til kronisk betennelse og en mengde ikke-smittsomme sykdommer.[7]
Etter å ha berørt kort temaet vitamin A-mangel, virker det nå som et godt tidspunkt å dykke dypere inn i implikasjonene. Først noen positive nyheter: vitamin A-mangel er sjelden sammenlignet med andre vitaminmangler.
Det er selvfølgelig forutsatt at ditt vanlige kosthold inkluderer en balanse av matvarer vi fremhevet tidligere, noe som kan være vanskelig for barn å oppnå i utviklingsland. I slike tilfeller kan en vitamin A-mangel føre til:
• Xeroftalmi (nattblindhet)
• Større risiko for dødelighet av infeksjoner
• Økt alvorlighetsgrad av meslinger og diaré
Oppmuntrende nok er tilfeller av vitamin A-mangel i utviklede land sjeldne. Å fokusere på et sunt og balansert kosthold er en av de beste måtene å sikre at du får i deg nok vitamin A, sammen med de forskjellige andre vitaminene, mineralene og antioksidantene som fullmat gir.
Vi har snakket mye om fordelene med vitamin A og hvordan du kan sørge for at du får i deg nok; men kan du få for mye av det gode? Heldigvis er bivirkninger fra overdreven vitamin A-inntak sjeldne, og fra et globalt perspektiv oppveier virkningen av vitamin A-mangel langt de akutte effektene av vitamin A-toksisitet.
Imidlertid kan tilfeller av vitamin A-toksisitet fortsatt forekomme, spesielt ved misbruk av vitamintilskudd. Vanlige bivirkninger av overdreven vitamin A inkluderer:
• Kvalme oppkast
• Svimmelhet
• Sløvhet/døsighet
Til tross for risikoen for bivirkninger, bør du ikke bekymre deg for mye om vitamin A-toksisitet, siden terskelen er langt over det du vil få fra mat alene.
Den ideelle mengden vitamin A varierer avhengig av livsstil, alder og kjønn. Og for det meste vil du få i deg alt vitamin A du trenger fra kostholdet ditt.[8] Faktisk vil kroppen til og med lagre overflødig vitamin A ved å bruke det når det er nødvendig. Likevel, hvis du ønsker å fokusere på å holde nivåene oppe, er de anbefalte daglige mengdene:
• Menn (700 µg)
• Kvinner (600 µg)
Å beregne daglig inntak kan bli litt komplisert ettersom de forskjellige formene for vitamin A (provitamin og pre-formede) omdannes til retinol i forskjellige hastigheter. Men for å gi deg en ide om hvordan 600 µg vitamin A ser ut, trenger du bare å konsumere en hel søtpotet for å oppfylle de daglige retningslinjene.
Vitamin A kombinerer dusinvis av andre vitaminer og mineraler for å påvirke velvære positivt. Dens gunstige innvirkning på synet, immunsystemet og celleaktiviteten gjør det til et stoff som utvilsomt er verdt å fokusere på. Når det er sagt, vil de fleste få alt vitamin A de trenger fra et balansert og variert kosthold, med kosttilskudd tilgjengelig for spesifikke livsstiler eller helsemessige forhold.
Ønsker du å øke velvære med et mangfoldig utvalg av vitaminer, mineraler og CBD? Hvorfor ikke bla gjennom Cibdol-butikken for et komplett utvalg av CBD-tilskudd. Eller for å lære mer om virkningen av ulike vitaminer og mineraler, besøk vår CBD leksikon for alt du trenger å vite.
[1] Chea EP. Vitamin A. StatPearls [Internett]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Publisert 25. juli 2021. [Kilde]
[2] MI; D. Betydningen av vitamin A i ernæring. Gjeldende farmasøytisk design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Utgitt 2000. [Kilde]
[3] VM; KMMPCRGF. Bruk av vitamintilskudd og grå stær: The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Publisert 2001. [Kilde]
[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Kostinntak av antioksidanter og risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Publisert 2005. [Kilde]
[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Vitamin A er en nøkkelregulator for cellevekst, cytokinproduksjon og differensiering i normale B-celler. Journal of biologisk kjemi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Utgitt 1992. [Kilde]
[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F, et al. Effekt av retinsyre på celleproliferasjon og differensiering så vel som på lipidsyntese, lipoproteinsekresjon og apolipoproteinbiogenese. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Publisert 1. desember 2007. [Kilde]
[7] OP; G. Effekt av vitamin A-mangel på immunresponsen ved fedme. Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Publisert 2012. [Kilde]
[8] NHS valg. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Publisert 2020. [Kilde]
[1] Chea EP. Vitamin A. StatPearls [Internett]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Publisert 25. juli 2021. [Kilde]
[2] MI; D. Betydningen av vitamin A i ernæring. Gjeldende farmasøytisk design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Utgitt 2000. [Kilde]
[3] VM; KMMPCRGF. Bruk av vitamintilskudd og grå stær: The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Publisert 2001. [Kilde]
[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Kostinntak av antioksidanter og risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Publisert 2005. [Kilde]
[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Vitamin A er en nøkkelregulator for cellevekst, cytokinproduksjon og differensiering i normale B-celler. Journal of biologisk kjemi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Utgitt 1992. [Kilde]
[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F, et al. Effekt av retinsyre på celleproliferasjon og differensiering så vel som på lipidsyntese, lipoproteinsekresjon og apolipoproteinbiogenese. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Publisert 1. desember 2007. [Kilde]
[7] OP; G. Effekt av vitamin A-mangel på immunresponsen ved fedme. Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Publisert 2012. [Kilde]
[8] NHS valg. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Publisert 2020. [Kilde]