12 beste nattmat produkter for bedre søvn

12 beste nattmat produkter for bedre søvn

Hva vi konsumerer har en betydelig innvirkning på hvordan kroppen fungerer, og få funksjoner er viktigere enn søvn. For å finne ut hvilke matvarer som kan forbedre søvnen, og igjen hjelpe deg med å føle deg best mulig, fortsett å lese.

Hvilken mat hjelper deg med å sove bedre?

Ideen om at mat og drikke fundamentalt endrer hvordan vi tenker og føler er ikke noe nytt. Likevel, når du vurderer innvirkningen av visse matvarer på funksjoner som søvn, begynner vekten av den uttalelsen å slå inn. Uten avslappende søvn ville ikke sinnet og kroppen reparere celler, gjenopprette energi og frigjøre nyttige hormoner.

Men som alt annet i livet, kan noen matvarer hjelpe søvnen, mens andre kan hindre den. Heldig for deg vil vi fokusere på førstnevnte, og skissere flere matvarer rike på søvnfremkallende stoffer som melatonin,[1] magnesium,[2] GABA,[3] tryptofan,[4] og serotonin.[5] Nedenfor finner du en liste over tolv matvarer som er perfekt som snacks sent på kvelden.

Pistasjnøtter

Først ut er pistasjnøtter, grønnlige nøtter fra pistasjtreet. Det er imidlertid ikke fargen vi er interessert i, men de umettede fettsyrene, vitamin B6 og magnesium. Spesielt sistnevnte kan vise seg å være avgjørende for en fredelig natt på grunn av dens rolle i søvnregulering.

Men du må ikke spise for mange pistasjnøtter før sengetid. Dessverre kan overdreven kalorier sent på kvelden tvinge kroppen til å prioritere fordøyelsen fremfor å koble av, og potensielt forstyrre en god natts søvn.

Mandel

Mandler følger i samme fotspor som pistasjnøtter, og er fulle av antioksidanter, vitamin E og det søvnvennlige mineralet magnesium. Imidlertid har mandler noe pistasjenøtter ikke har - de er en naturlig kilde til søvnhormonet melatonin.

Å holde melatoninnivået på topp kan bidra til å støtte en sunn søvn-våkne-syklus, som er avgjørende hvis du sliter med å sovne.

Valnøtter

Det er vanskelig å forestille seg en gruppe forskere som samles til en årlig valnøttkonferanse, men det er akkurat det som har skjedd de siste femti årene. Hvorfor? Fordi valnøtter regnes som en av de mest verdifulle nøttevariantene takket være deres utrolig høye antioksidantaktivitet.

Den inneholder over 19 vitaminer og mineraler. Valnøtter støtter ikke bare immunsystemet, men er en av de beste matkildene til melatonin som finnes.

Bananer

Ansett for sine helsefremmende effekter, kan det ikke være en overraskelse å anbefale bananer som en god nattmat. Men for søvn spesifikt inneholder bananer to ettertraktede forbindelser - tryptofan og kalium. Foreløpig forskning tyder på at førstnevnte kan redusere søvnforsinkelsen, mens sistnevnte er knyttet til forbedret søvnkvalitet.[6] Uansett, næringsverdien gjør bananer til et solid valg som mellommåltid før sengetid.

Kiwi

Ikke la det lodne eksteriøret avskrekke deg; kiwi tilbyr en rekke fordeler, spesielt hvis du sliter med søvn. Mange av disse forbedringene stammer fra fruktens rikelige tilførsel av vitaminer (C & K) og serotonin, en forbindelse som kan bidra til å regulere humør og angstlidelser. Det er også en kjemisk forløper til melatonin, som direkte støtter en balansert søvn-våkne-syklus. For best resultat, prøv å konsumere 1–2 kiwi før sengetid (hud og alt hvis du vil).

Meieriprodukter

Husker du det glasset med melk du pleide å drikke før du la deg? Vel, det viser seg at det kan ha vært en konkret fordel for å sovne. Meieriprodukter, som melk og cottage cheese, er en rikelig kilde til aminosyren tryptofan. De fleste dataene rundt tryptofan tyder på at doser på 1 g eller mer kan redusere tiden det tar å sovne.

Hvis du allerede synes det er ganske lett å sovne, vil ikke tryptofan ha noen betydelig innvirkning, men hvis du har mild søvnløshet, kan det gi kroppen et dytt i riktig retning.

Turt kirsebærjuice

Selv om vi ikke vil anbefale å spise syrlige kirsebær rå (de er utrolig bitre), smaker de godt tørket, frosset eller som juice. Selvfølgelig er det ikke smaken folk er mest interessert i, men næringsstoffene og vitaminene. Sammenlignet med søte kirsebær inneholder den syrlige varianten opptil tjue ganger mer vitamin A.

Kirsebærjuice er også en fantastisk kilde til melatonin, lik valnøtter og mandler. Hvis du foretrekker å drikke før sengetid i stedet for å spise, er syrlig kirsebærjuice det ideelle valget.

Kamille (te)

Kamilleplanten inneholder en mengde terpener og flavonoider, kombinasjonen som forskere mener kan oppmuntre til god søvn. Arbeidet pågår fortsatt for å undersøke hver forbindelse i detalj, men en som skiller seg ut er apigenin. Bioflavonoidet kan gi beroligende effekter som hjelper deg å sovne raskere.[7]

Kamillete er allment tilgjengelig og klar på få minutter, så hvis du sliter med søvnen, har du ingenting å tape på å prøve.

Pasjonsblomst (te)

Den andre urteteen på listen vår, pasjonsblomst te, skylder mye av sin søvnfremkallende egenskaper til en forbindelse vi allerede er kjent med - apigenin. Heldigvis ser det ut til at du ikke trenger å drikke mye pasjonsblomst te for å dra nytte av effekten. En kopp om natten, i en uke, var nok til å forbedre søvnkvaliteten hos 41 testpersoner.[8] Og igjen, akkurat som kamille, er pasjonsblomst te lett å få tak i og grei å prøve.

Kalkun

Det viser seg at kalkun kan ha sine bruksområder utenom høytidsfeiringen. Kalkunkjøtt inneholder mye protein og tryptofan, selv om det krever litt omtanke å bruke det for å støtte søvnen. Vi vet allerede at tryptofan kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten, men overflødig protein, spesielt sent på kvelden, ødelegger kroppstemperaturen din. Hvis du vil unngå nattesvette, hold deg til bare et kalkunsmørbrød før du legger deg.

Fet fisk

Å spise fet fisk, eller mer spesifikt, omega-3 fettsyrer, er flott for ulike helsetilstander. Og enda bedre, det ser ut til at vi kan legge til god søvn på den listen også. De fleste fordelene med søvn kommer fra synergien mellom omega-fettsyrer og vitamin D. Sammen kan de øke serotonin, det nevrokjemiske stoffet som er involvert i REM-søvnstadiet og en kjemisk forløper til melatonin.

Byggresspulver

Et hyppig tillegg til smoothies og juice, byggresspulver antas å være en svært viktig kornavling, og det er det en god grunn til. Forskning tyder på at det kan ha mange fordeler for menneskers helse, ikke minst på grunn av dets innvirkning på søvn.

Den inneholder ikke én, men tre forbindelser som er avgjørende for å forbedre søvnen. Med høye GABA-, kalium- og tryptofan nivåer kan ett glass om natten være akkurat det du trenger for å sovne rolig.

Hvilken mat bør du unngå før du legger deg?

Så langt har vi fokusert utelukkende på nyttig mat. Men hvis du lurer på hvilken mat eller drikke du bør unngå, er svaret enkelt – stort sett alt som er bearbeidet eller har høye sukkerverdier. Det er et par flere å være klar over, men vi vil dekke dem i en dedikert artikkel. Det betyr ikke at du ikke kan nyte disse stoffene i det hele tatt, men det er viktig å være oppmerksom når du spiser dem. Jo nærmere du kommer leggetid, jo større innvirkning har de på søvnkvaliteten din.

Klar til å utforske søvnfremkallende mat og drikke? Hvorfor ikke bla gjennom Cibdol-butikken for et bredt utvalg av naturlige søvnprodukter? Eller, for å se nærmere på viktigheten av søvn, og hva som skjer med kroppen om natten. Besøk vårt CBD leksikon for alt du trenger å vite.

Kilder

[1] Meng X, Li Y, Li S, et al. Kostholdskilder og bioaktiviteter av Melatonin. Næringsstoffer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409706/. Publisert 7. april 2017. Åpnet 20. oktober 2021. [Kilde]

[2] Abbasi B, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. Effekten av magnesiumtilskudd på primær søvnløshet hos eldre: En dobbeltblind placebokontrollert klinisk studie. Tidsskrift for forskning i medisinske vitenskaper: det offisielle tidsskriftet til Isfahan University of Medical Sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/. Publisert desember 2012. Åpnet 20. oktober 2021. [Kilde]

[3] Gottesmann C. GABA-mekanismer og søvn. Nevrovitenskap. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306452202000349?via%3Dihub. Publisert 22. april 2002. Lest 20. oktober 2021. [Kilde]

[4] Hartmann E. Effekter av L-tryptofan på søvnighet og på søvn. Journal of Psychiatric Research. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0022395682900127. Publisert 4. juni 2002. Lest 20. oktober 2021. [Kilde]

[5] Ursin R. Serotonin og søvn. Anmeldelser av søvnmedisin. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079201901741. Publisert 13. juni 2002. Lest 20. oktober 2021. [Kilde]

[6] Keene AC, Joiner WJ. Nevrodegenerasjon: Betaler det med søvn. Nåværende biologi. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982215001402. Publisert 16. mars 2015. Lest 20. oktober 2021. [Kilde]

[7] Salehi B, Venditti A, Sharifi-Rad M, et al. Det terapeutiske potensialet til apigenin. Internasjonalt tidsskrift for molekylære vitenskaper. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472148/. Publisert 15. mars 2019. Lest 22. oktober 2021. [Kilde]

[8] Ngan A, Conduit R. En dobbeltblind, placebokontrollert undersøkelse av effekten av passiflora incarnata (pasjonsblomst) urtete på subjektiv søvnkvalitet. Wiley nettbibliotek. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.3400. Publisert 3. februar 2011. Åpnet 20. Lest 2021. [Kilde]

Produktvelger