About the author
Sources
Kilder

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Baktericide egenskaper av oreganoolje mot multiresistente kliniske isolater. Grenser i mikrobiologi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Publisert 5. oktober 2018. [Kilde]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibakteriell aktivitet mot matbåren Staphylococcus aureus og antioksidantkapasitet til forskjellige rene fenolforbindelser. Matbårne patogener og sykdommer. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Publisert 2011. [Kilde]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) ekstrakt for matkonservering og forbedring av mage-tarmhelsen. Internasjonalt tidsskrift for ernæring. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Publisert 2019. [Kilde]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Kjemisk sammensetning og antioksidantaktivitet av essensielle oljer fra forskjellige deler av oreganoen. Journal of Zhejiang University. Vitenskap. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Publisert 2017. [Kilde]

Back

Hva gjør oregano for kroppen?

Oregano er et fremtredende medlem av myntefamilien, og en viktig urt i matretter over hele verden. Imidlertid kan oregano være mye mer enn et smakfullt tillegg til favorittoppskriftene dine, takket være et vell av velværepotensiale. Fortsett å lese for å finne ut hva du trenger å vite om urtens innvirkning på velvære.

Hva er oregano?

Mange av oss kjenner oregano som en enkel, men behagelig smakende urt som finnes i kjøkkenskap over hele verden. Imidlertid er urten mye mer enn en vanlig garnityr i spansk, italiensk og fransk mat. Det kan faktisk støtte ulike velværebehov takket være det varierte utvalget av antioksidanter, vitaminer, mineraler og terpener.

Men før vi dykker inn i de potensielle helsemessige fordelene med oregano, la oss dekke noen av plantens formelle detaljer, inkludert hvordan den ser ut, hvor den vokser, og de forskjellige kultivarer som er tilgjengelige.

Oregano (Origanum vulgare) er en anerkjent plante fra myntefamilien som vokser over store deler av den nordlige halvkule. Når den er tilberedt, kan den se ut som ingenting mer enn olivengrønne flak. Men i naturen produserer den livlige lilla blomster. Dessuten dyrkes noen oreganoarter utelukkende for å bringe farge og liv til utendørshager.

Planten har til og med en dypt forankret historie i gresk og romersk kultur, og både assosierer oregano med glede og lykke. Og når vi først har avdekket noen av de foreslåtte velværefordelene, tenker du kanskje det samme.

Hvor kommer oregano fra?

Vi nevnte at oregano vokser naturlig over hele den nordlige halvkule, men dette var ikke alltid tilfelle. Planten har sin opprinnelse ved Middelhavet, og favoriserer rikelig med solskinn og varmere temperaturer. Det er ikke dermed sagt at den ikke kan trives i kaldere klima, men du vil høste planter før vinteren kommer.

Oregano går også under et annet navn - vill eller søt merian. Dette er imidlertid en hyppig kilde til forvirring, da merian er navnet på separate urtearter. Merian er mye søtere enn oregano, og inneholder ikke den samme blandingen av terpener. Så selv om den deler likheter til myntefamilien, er de faktisk forskjellige planter. Bare husk, hvis du kjøper oregano i butikker, se etter enten det formelle navnet (oregano) eller søt merian.

Hva er fordelene med oregano?

Oregano skylder sin foreslåtte innvirkning på menneskers helse til det brede spekteret av vitaminer, mineraler og terpener som utgjør dens kjemiske struktur. Nedenfor er et høydepunkt fra den vitenskapelige litteraturen for å støtte dens brede innflytelse.

Antibakteriell

For det første har vi en lovende antibakteriell handling takket være to studier. En artikkel fra 2018 undersøkte de bakteriedrepende egenskapene til oreganoolje mot flere sårassosierte infeksjoner.[1] Etter tre påfølgende dager med påføring, bemerket forskerne en sammenheng mellom oreganoolje og redusert bakteriemengde.

Disse bevisene ser ut til å gå hånd i hånd med en lignende studie publisert ett år senere i Foodborne Pathogens and Disease.[2] To av hovedkomponentene som finnes i oregano (carvacrol og tymol) viste antimikrobiell aktivitet mot Staphylococcus aureus, en spesielt ekkel bakterie.

Anti-inflammatorisk

Oregano har en sofistikert blanding av naturlige forbindelser som samhandler med ulike biologiske funksjoner inne i menneskekroppen. En gjennomgang fra 2019 bemerket at disse elementene kan bidra til å undertrykke betennelse i GI-kanalen til mus, takket være resultatene fra en kontrollert studie med 0,2 % timianolje og 0,1 % oreganoolje.[3]

Antioksidant

En samarbeidsstudie av forskere i Kina forsøkte å karakterisere antioksidanteffekten av de ulike essensielle oljene i oregano.[4] Beviset deres peker mot en lovende sammenheng mellom inntak av O. vulgare L. og redusert skade på frie radikaler i kroppen. De bemerket spesielt carvacrol og tymol som de mest innflytelsesrike.

Oregano-bivirkninger

Bruk av oregano for å påvirke velvære skjer vanligvis via to metoder: oralt inntak og lokal påføring. Oppmuntrende nok ser førstnevnte ut til å ha lite bivirkninger, ettersom du vanligvis spiser oregano sammen med andre matvarer, og holder dosene lave.

Imidlertid bør vi påpeke at bevis for å støtte oreganos sikkerhetsprofil pågår. Som sådan bør du utøve god dømmekraft. Hvis du opplever noen uønskede bivirkninger (magesmerter, kvalme, tretthet), må du slutte å bruke det umiddelbart.

Når det gjelder topisk påføring, er bevisene for å støtte oreganos lave toksisitet pågående. Det anbefales å påføre en liten mengde eterisk olje på et ikke-sensitivt hudområde først. Forutsatt at det ikke er noen bivirkninger, kan du begynne å bruke produktet som anvist.

Viktige takeaways

Det ser ut til at oregano kan ha vidtrekkende implikasjoner for generell velvære, og bevise seg som mer enn bare en garnityr. Fra dens mulige innflytelse på bakteriell aktivitet til dens sofistikerte blanding av fytokjemikalier, det er mye mer enn først møter øyet med denne populære urten.

Som alltid er nøkkelen med oregano, eller en hvilken som helst nyttig plante eller mat, en balansert tilnærming. Du trenger ikke å krydre hver eneste rett. Men hvis det er noen få retter som kan dra nytte av den behagelige og mugne smaken, så er det et kjærkomment tillegg.

Det er ingen tvil om at dens overflod av vitamin K og andre viktige mineraler og terpener kan forbedre målet ditt om å føre en balansert og tilfredsstillende livsstil. Og hvis du ikke er en fan av smaken, er den gode nyheten at du finner hovedkomponentene fra oregano tilsatt i populære kosttilskudd, for eksempel vår egen CBD Immune Booster-formel.

For å oppleve den enorme påvirkningen av naturlige stoffer, bla gjennom Cibdol-butikken for et komplett utvalg av kosttilskudd av høy kvalitet. Eller for å lære mer om essensielle oljer og fytokjemikalier, besøk vår omfattende CBD leksikon.

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Kilder

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Baktericide egenskaper av oreganoolje mot multiresistente kliniske isolater. Grenser i mikrobiologi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Publisert 5. oktober 2018. [Kilde]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibakteriell aktivitet mot matbåren Staphylococcus aureus og antioksidantkapasitet til forskjellige rene fenolforbindelser. Matbårne patogener og sykdommer. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Publisert 2011. [Kilde]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) ekstrakt for matkonservering og forbedring av mage-tarmhelsen. Internasjonalt tidsskrift for ernæring. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Publisert 2019. [Kilde]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Kjemisk sammensetning og antioksidantaktivitet av essensielle oljer fra forskjellige deler av oreganoen. Journal of Zhejiang University. Vitenskap. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Publisert 2017. [Kilde]

Produktvelger