Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Hva er THC (tetrahydrocannabinol)?

Hva er THC (tetrahydrocannabinol)?

Tetrahydrocannabinol (THC) hører til en klasse organiske kjemikaliesubstanser kalt fytocannabinoider. THC som kommer fra cannabisplanten, er mest kjent for sine psykoaktive bivirkninger. Ved inntak (røyking, damping eller spising) binder THC seg primært til CB1-reseptorer i amygdala, lillehjernen og hippocampus.

Sammendrag

Varianter av Cannabis sativa rik på THC (marihuana) er for det meste brukt til rekreasjon. Cannabis er ansett som det mest brukte ulovlige narkotikumet i verden.

• THC kan bli syntetisk produsert
• Potensiell nedsatt hukommelse og koordinasjon på kort sikt
• Potensiell økning i matlyst
• Ansvarlig for å gi en endret mental tilstand (høy)
• Sterk affinitet for CB1-reseptorer knyttet til endocannabinoid-systemet
• Først isolert i 1964
• I kontrollerte doser, er den forbundet som en mulig behandling mot flere medisinske tilstander

Støttende forskning

Grunnet THC sin klasse 1 rangering, er forskning på dens terapeutiske bruksområder begrenset. Studier kan gjennomføres under forutsetning av at et administrativt autorisasjonsbevis godkjennes først. Under vil du finne et utvalg av prekliniske studier som undersøker virkningen til THC på kvalme, multippel sklerose og smertelindring.

Det syntetiske narkotikumet Dronabinol er godkjent av US Food and Drug Administration (FDA) for behandling av cellegiftindusert kvalme og oppkast (CINV). En systematisk undersøkelse utført i 2001 fant ut at "cannabinoider har blitt effektivt brukt for behandling av CINV siden 1985".

En systematisk undersøkelse fra 2018 for "cannabinoid-behandling av MS-symptomer" fant ut at det er "bevis som antyder behandlingsfordeler av spastisitet og nevropatiske smerter ved multippel sklerose". Forskerne understreker at cannabisbruk inkluderer risiko for uheldige bivirkninger.

The Journal of Pain and Symptom Management publiserte en studie om virkningen av THC:CBD-ekstrakt og THC-ekstrakt i pasienter med "ukontrollerte kreftrelaterte smerter". Pasienter ble gjort tilfeldige, og resultatene ble sammenlignet med en placebo-gruppe. Alt i alt så THC:CBD-ekstrakt gruppen en betydelig nedgang i målte smerter (30%).

Hva er THCA (tetrahydrocannabinolic-syre)?

Lovlig status

I 1961 ble cannabis (grunnet THC) klassifisert som et klasse 1 narkotika. På den tiden var det trodd at det ikke var noe "nåværende akseptert medisinsk bruk, og et høyt potensial for misbruk".

Tilstedeværelsen av THC i CBD-oljer og andre cannabinoid-produkter er ansett som lovlig så lenge konsentrasjonen er under 0.2%0.3% (avhengig av land).

Et økende antall land og amerikanske stater begynner å endre lovgivning til fordel for THC. I oktober 2018 legaliserte Canada cannabis for omfattende fritids- og medisinsk bruk.

Produktvelger