Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Hva er flavonoler?

Hva er flavonoler?

Flavonoler er en gruppe molekyler som hører til den større kjemiske klassen "flavonoid". Moderne vitenskap har studert flavonoler i stor grad, med eksempler som kaempferol, quercetin, myricetin og fisetin.

Sammen med cannabinoider, terpener og andre substanser, er flavonoler ansett å bidra til det helhetlige terapeutiske potensialet til cannabisplanten phytocomplex. Flavonoler finnes også i andre planter inkludert frukt, grønnsaker og urter hvor de spiller viktige biologiske roller[1].

Farge

Flavonoler spiller en rolle i blant annet pigmenter i planter. De produserer ofte sterk gulfarge[2], som bidrar til fargen i enkelte blomster i kombinasjon med andre pigmenter slik som karotenoider og anthocyaniner. Denne iøynefallende gulfargen har blitt utvunnet som farge av mennesker opp igjennom historien.

Også funnet i

Flavonoler finnes i spesielt høye konsentrasjoner i:

• Løk
• Vårløk
• Kål
• Brokkoli
• Epler
• Bær
• Te
• Rødvin

Planter produserer store mengder[3] av disse molekylene i sine blader, blomster, bark, og skall. Bare små mengder finnes i kjernen og deler under bakken fra de fleste artene (med unntak av løk).

På grunn av tilstedeværelsen i vanlig mat inntar mange personer regelmessig flavonoler. Allikevel har matinntak vist seg å være vanskelig å måle grunnet svingende kostholdsvaner mellom individer.

Hva er flavonoler?

Støttende vitenskap

En blanding av celle-, dyr- og kliniske studier gir i detalj de mulige terapeutiske virkningene til flavonoler. Men forskning er allikevel innledende, som gjør det vanskelig å trekke konkrete konklusjoner. Uansett gir nåværende data verdifullt innsyn i effekten av disse molekylene.

Den nåværende terapeutiske forståelsen av flavonoler inkluderer følgende mulige virkninger:

• Antioksidant
• Anti-kreft
• Forebygging av hjerte- og karsykdommer
• Diabetesforebygging

La oss ta en titt på hva vitenskapen har å si om disse effektene.

• Antioksidant

En studie[4] publisert i The World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences beskriver antioksidant effekten av flavonolet quercetin, og diskuterer kjemikaliets mulighet til og minimere fettoksidasjon. Dermed hjelper den med å forhindre hjerte- og nevrodegenerative sykdommer.

Forfatterne antyder også at quercetin reduserer betennelse og DNA-skade ved å fange opp frie radikaler. Flavonolet reduserte betennelsesproteiner funnet i høye nivåer på pasienter som opplever kroniske betennelsessykdommer.

• Anti-kreft

Quercitin sin antioksidant effekt understøtter også molekylets anti-kreft potensiale. Den oppnår disse effektene - delvis - ved å hjelpe å beskytte celler mot oksidativt stress forårsaket av reaktive oksygenarter.

Kjemikaliet ser også ut til å produsere virkninger mot kreft ved å hemme varmesjokkproteiner i ondartet brystkreft, leukemi, og tykktarmskreftcellelinjer. Varmesjokkproteiner er kjent for å forbedre kreftceller sin overlevelse.

Quercetin har også vist anti-kreft egenskaper i dyr. Flavonolet økte livslengden med 20% injisert i mus med svulstceller. Molekylet forhindret også betydelig svulstvekst mus med mage svulster, og undertrykte svulstvekst hos mus med brystkreftceller.

• Forebygging av hjerte- og karsykdommer

Epidemiologisk forskning[5] publisert i The Lancet tyder på at økt matinntak av flavonoler kan redusere risikoen for død av koronar hjertesykdom. Flavonoler er kjent for å hemme oksidasjon av lipoprotein med lav tetthet (LDL), et fenomen som bidrar til koronar hjertesykdom, aterosklerose, og iskemisk hjerneslag. Men forskerne indikerer behov for videre studier for å bekrefte disse funnene.

• Diabetes Forebygging

En stor studie[6] som involverte 16,835 diabetes frie deltakere og 12,043 diabetespasienter antyder at inntak av flavonoler (over 608.1 mg per dag) kuttet risikoen for diabetes med 10%. De som inntok høyere nivåer med spesielt flavonoler, opplevde lavere risiko for diabetes.

Sikkerhet og bivirkninger

Som en vanlig kosthold komponent er flavonoler generelt sett trygge. Men forskning[7] peker mot mulige bivirkninger fra flavonoler i sin helhet, inkludert diaré, jernmangel, migrene, dermatitt og andre tilstander.

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Kilder

[1] Pollastri, S., & Tattini, M. (2011). Flavonols: old compounds for old roles. NCBI. Published. https://doi.org/10.1093/aob/mcr234 [Kilde]

[2] Alihosseini, F., & Sun, G. (2011). Antibacterial colorants for textiles. Functional Textiles for Improved Performance, Protection and Health, 376–403. https://doi.org/10.1533/9780857092878.376 [Kilde]

[3] Aherne, S., & O’Brien, N. M. (2002). Dietary flavonols: chemistry, food content, and metabolism. Nutrition, 18(1), 75–81. https://doi.org/10.1016/s0899-9007(01)00695-5 [Kilde]

[4] Shrivastava, N. (2012). A review of quercetin: Antioxidant and anticancer properties. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/267333748_A_review_of_quercetin_Antioxidant_and_anticancer_properties [Kilde]

[5] Hertog, M. G., Feskens, E. J., & Kromhout, D. (1997). Antioxidant flavonols and coronary heart disease risk. The Lancet, 349(9053), 699. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(05)60135-3 [Kilde]

[6] Higdon, J. (2005). Flavonoids. Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids [Kilde]

[7] Martinez, S. E., Davies, N. M., & Reynolds, J. K. (2012). Toxicology and Safety of Flavonoids. FLAVONOID PHARMACOKINETICS, 249–280. https://doi.org/10.1002/9781118468524.ch6 [Kilde]

Produktvelger