Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Read more.

Hva er flavonoler?

Hva er flavonoler?

Flavonoler er en gruppe molekyler som hører til den større kjemiske klassen "flavonoid". Moderne vitenskap har studert flavonoler i stor grad, med eksempler som kaempferol, quercetin, myricetin og fisetin.

Sammen med cannabinoider, terpener og andre substanser, er flavonoler ansett å bidra til det helhetlige terapeutiske potensialet til cannabisplanten phytocomplex. Flavonoler finnes også i andre planter inkludert frukt, grønnsaker og urter hvor de spiller viktige biologiske roller[1].

Farge

Flavonoler spiller en rolle i blant annet pigmenter i planter. De produserer ofte sterk gulfarge[2], som bidrar til fargen i enkelte blomster i kombinasjon med andre pigmenter slik som karotenoider og anthocyaniner. Denne iøynefallende gulfargen har blitt utvunnet som farge av mennesker opp igjennom historien.

Også funnet i

Flavonoler finnes i spesielt høye konsentrasjoner i:

• Løk
• Vårløk
• Kål
• Brokkoli
• Epler
• Bær
• Te
• Rødvin

Planter produserer store mengder[3] av disse molekylene i sine blader, blomster, bark, og skall. Bare små mengder finnes i kjernen og deler under bakken fra de fleste artene (med unntak av løk).

På grunn av tilstedeværelsen i vanlig mat inntar mange personer regelmessig flavonoler. Allikevel har matinntak vist seg å være vanskelig å måle grunnet svingende kostholdsvaner mellom individer.

Hva er flavonoler?

Støttende vitenskap

En blanding av celle-, dyr- og kliniske studier gir i detalj de mulige terapeutiske virkningene til flavonoler. Men forskning er allikevel innledende, som gjør det vanskelig å trekke konkrete konklusjoner. Uansett gir nåværende data verdifullt innsyn i effekten av disse molekylene.

Den nåværende terapeutiske forståelsen av flavonoler inkluderer følgende mulige virkninger:

• Antioksidant
• Anti-kreft
• Forebygging av hjerte- og karsykdommer
• Diabetesforebygging

La oss ta en titt på hva vitenskapen har å si om disse effektene.

• Antioksidant

En studie[4] publisert i The World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences beskriver antioksidant effekten av flavonolet quercetin, og diskuterer kjemikaliets mulighet til og minimere fettoksidasjon. Dermed hjelper den med å forhindre hjerte- og nevrodegenerative sykdommer.

Forfatterne antyder også at quercetin reduserer betennelse og DNA-skade ved å fange opp frie radikaler. Flavonolet reduserte betennelsesproteiner funnet i høye nivåer på pasienter som opplever kroniske betennelsessykdommer.

• Anti-kreft

Quercitin sin antioksidant effekt understøtter også molekylets anti-kreft potensiale. Den oppnår disse effektene - delvis - ved å hjelpe å beskytte celler mot oksidativt stress forårsaket av reaktive oksygenarter.

Kjemikaliet ser også ut til å produsere virkninger mot kreft ved å hemme varmesjokkproteiner i ondartet brystkreft, leukemi, og tykktarmskreftcellelinjer. Varmesjokkproteiner er kjent for å forbedre kreftceller sin overlevelse.

Quercetin har også vist anti-kreft egenskaper i dyr. Flavonolet økte livslengden med 20% injisert i mus med svulstceller. Molekylet forhindret også betydelig svulstvekst mus med mage svulster, og undertrykte svulstvekst hos mus med brystkreftceller.

• Forebygging av hjerte- og karsykdommer

Epidemiologisk forskning[5] publisert i The Lancet tyder på at økt matinntak av flavonoler kan redusere risikoen for død av koronar hjertesykdom. Flavonoler er kjent for å hemme oksidasjon av lipoprotein med lav tetthet (LDL), et fenomen som bidrar til koronar hjertesykdom, aterosklerose, og iskemisk hjerneslag. Men forskerne indikerer behov for videre studier for å bekrefte disse funnene.

• Diabetes Forebygging

En stor studie[6] som involverte 16,835 diabetes frie deltakere og 12,043 diabetespasienter antyder at inntak av flavonoler (over 608.1 mg per dag) kuttet risikoen for diabetes med 10%. De som inntok høyere nivåer med spesielt flavonoler, opplevde lavere risiko for diabetes.

Sikkerhet og bivirkninger

Som en vanlig kosthold komponent er flavonoler generelt sett trygge. Men forskning[7] peker mot mulige bivirkninger fra flavonoler i sin helhet, inkludert diaré, jernmangel, migrene, dermatitt og andre tilstander.

Kilder

[1] Pollastri, S., & Tattini, M. (2011). Flavonols: old compounds for old roles. NCBI. Published. https://doi.org/10.1093/aob/mcr234 [Kilde]

[2] Alihosseini, F., & Sun, G. (2011). Antibacterial colorants for textiles. Functional Textiles for Improved Performance, Protection and Health, 376–403. https://doi.org/10.1533/9780857092878.376 [Kilde]

[3] Aherne, S., & O’Brien, N. M. (2002). Dietary flavonols: chemistry, food content, and metabolism. Nutrition, 18(1), 75–81. https://doi.org/10.1016/s0899-9007(01)00695-5 [Kilde]

[4] Shrivastava, N. (2012). A review of quercetin: Antioxidant and anticancer properties. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/267333748_A_review_of_quercetin_Antioxidant_and_anticancer_properties [Kilde]

[5] Hertog, M. G., Feskens, E. J., & Kromhout, D. (1997). Antioxidant flavonols and coronary heart disease risk. The Lancet, 349(9053), 699. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(05)60135-3 [Kilde]

[6] Higdon, J. (2005). Flavonoids. Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids [Kilde]

[7] Martinez, S. E., Davies, N. M., & Reynolds, J. K. (2012). Toxicology and Safety of Flavonoids. FLAVONOID PHARMACOKINETICS, 249–280. https://doi.org/10.1002/9781118468524.ch6 [Kilde]

Produktvelger