Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Read more.

Hva er flavonoider?

Hva er flavonoider?

Flavonoider utgjør kanskje bare en liten andel av fytokjemikaliene i hamp, men det gjør dem ikke mindre viktige. Fortsett å lese for å finne ut hva du trenger å vite om disse fargerike forbindelsene.

Hva gjør flavonoider?

Ta en titt ned frukt- og grønnsaksdiskene i din lokale matbutikk; hva er det første som slår deg her? Mest sannsynlig er det det blendende utvalget av farger! Fra rød paprika til appelsiner, løk, blåbær og druer, og alle disse fargene på fruktene og grønnsakene er på grunn av en spesiell forbindelse - flavonoider!

Flavonoier er små phytonutrients som finnes i huden og ytre lag av frukt, grønnsaker og planter. Hver farge representerer en bestemt flavonoid, som hjelper til med å tiltrekke pollinatorer, filtrere UV lys, eller beskytte mot sykdom.

Heldigvis kan de beskyttende egenskapene til flavonoider strekke seg til mer enn bare planter og mat. Når folk bruker flavonoider, har forskere oppdaget forbindelsene for å vise noen spennende muligheter som naturlige antioksidanter. Før vi ser nærmere på hvilke effekter flavonoider kan ha på menneskelig fysiologi, hjelper det å vite hvor du finner dem.

Hvor finner du flavonoider?

Vi kan være tydelige; begrepet "flavonoider" er en generell klassifisering for fire hovedgrupper: flavonoider, isoflavoner, neo flavonoider og anthocyaniner. For enkelhets skyld er imidlertid flavonoid det begrepet som ofte brukes. Det eneste viktige skillet du bør være oppmerksom på, er at det finnes en klasse flavonoider eksklusivt for Cannabis sativa arten - cannflavins. Mer om dem senere.

Men du trenger ikke bekymre deg for å måtte huske på over 6000 flavonoider og fire forskjellige kategorier. Forskere har bare så vidt begynt å se på hver av gruppene isolert.

Foreløpig er det mer enn tilstrekkelig å kjenne til flere fremtredende flavonoider, hvorav mange du finner i husholdningenes mat, drikke og planter.

Eksempler på flavonoider

• Apigenin

Over 68% av de totale flavonoider i kamille planter er apigenin. Andre kjente kilder inkluderer persille, selleri, og selvfølgelig kamille te.

• Cannflavins A, B, C

Som vi nevnte tidligere, er cannflaviner en spesiell klasse flavonoider som bare eksisterer innenfor Cannabis Sativa arten. Cannflavins A og B ble oppdaget så sent som 1980 tallet, mens cannflavin C ble ikke isolert før 2008.

• Kaempferol

Du kjenner kanskje ikke til navnet på denne flavonoiden, men du spiser den regelmessig! Kaempferol er utbredt i epler, druer, grønn te, rosenkål og aloe vera planten.

• Quercetin

Selv om den ofte finnes i grønnsaker, korn og rødløk, har den bitre smaken av quercetin gjort det til et populært tillegg til kosttilskudd og drikke.

Eksempler på flavonoider

Slik fungerer flavonoider

Med over 6000 flavonoider er det umulig å si definitivt hvordan de alle samhandler med menneskekroppen, og hva som blir den endelige effekten. Følgevirkninger må også vurderes, som er et kraftig fenomen der cannabis forbindelser samhandler for forsterke effekten. Jo større molekylet er, desto mer innvirkning har den forbindelsene, og det er årsaken til at cannabinoider og terpener blir sett på som nøkkelfaktorer i påvirkningskraften.

Men flavonoider er like avgjørende for å opprettholde denne kjemiske synergien. Ut i fra den rollen flavonoider har på å påvirke din velvære, og i tillegg ingen toksisitet, så er det ingenting å tape og alt å tjene ved å inkludere dem i ditt daglige velværeregiment.

Er flavonoider bra for deg?

La oss starte med å si at flavonoider er definitivt ikke skadelig for helsen. De forekommer naturlig i frukt og grønnsaker som er avgjørende for en sunn livsstil. Videre ser det ut til at flere studier viser en positiv sammenheng mellom inntak av flavonoider og ulike aspekter av velvære.

Når det gjelder bare "hvor gode" de er, er det et emne som fortsatt er under gjennomgang. Det vi imidlertid vet er at flavonoider ser ut til å være kraftige antioksidanter.

I 2016 foretok Journal of Nutritional Science en omfattende gjennomgang[1] av flavonoider. Rapporten uttalte at "flavonoider blir nå ansett som en uunnværlig komponent i en rekke farmasøytiske, medisinske og kosmetiske anvendelser". Effekten av disse på viktige deler av menneskelig fysiologi har ført til at forskere har spådd at flavonoider har potensial i "medisiner for å forhindre kronisk sykdom". Imidlertid erkjenner de også at fremtidig forskning er viktig for å realisere deres sanne potensial.

Hvorfor er flavonoider viktige

La oss være ærlige; en verden uten farger ville være et veldig kjedelig sted. I tillegg ville det være katastrofalt om planter og matvarer ikke inneholdt flavonoider. De spiller en avgjørende rolle i følgevirkninger - de kan også vise seg å være sterke allierte mot oksidasjon.

Heldigvis er studier i gang for å identifisere attributtene til spesifikke flavonoider. Vi vet allerede hvordan flere flavonoider som er oppført ovenfor kan påvirke menneskekroppen, men gitt det store antallet flavonoider som finnes, er det fortsatt mye å utforske. Med dette i tankene, så håper vi dette innblikket i flavonoider er nyttig og fremhever viktigheten av en diett (og fullspektret CBD olje) rik på disse organiske forbindelsene.

Hvis du vil oppleve påvirkningskraften, så kan du bla gjennom vårt komplette utvalg av CBD oljer, kapsler og kosttilskudd via Cibdol butikken. Eller hvis du vil vite mer om de forskjellige typene flavonoider og hvor de kommer fra, kan du bla gjennom CBD leksikonet for å få en fullstendig oversikt.

Kilder

[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Kilde]

Produktvelger