About the author
Sources
Kilder

[1] Tsuda, T., Watanabe, M., Ohshima, K., Norinobu, S., Choi, S. W., Kawakishi, S., & Osawa, T. (1994). Antioxidative Activity of the Anthocyanin Pigments Cyanidin 3-O-.beta.-D-Glucoside and Cyanidin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42(11), 2407–2410. https://doi.org/10.1021/jf00047a009 [Kilde]

[2] Tedesco, I., Luigi Russo, G., Nazzaro, F., Russo, M., & Palumbo, R. (2001). Antioxidant effect of red wine anthocyanins in normal and catalase-inactive human erythrocytes. The Journal of Nutritional Biochemistry, 12(9), 505–511. https://doi.org/10.1016/s0955-2863(01)00164-4 [Kilde]

[3] Ramirez-Tortosa, C., Andersen, Y. M., Gardner, P. T., Morrice, P. C., Wood, S. G., Duthie, S. J., Collins, A. R., & Duthie, G. G. (2001). Anthocyanin-rich extract decreases indices of lipid peroxidation and DNA damage in vitamin E-depleted rats. Free Radical Biology and Medicine, 31(9), 1033–1037. https://doi.org/10.1016/s0891-5849(01)00618-9 [Kilde]

[4] SEERAM, N. (2001). Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine, 8(5), 362–369. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00053 [Kilde]

[5] He, J., & Giusti, M. M. (2010). Anthocyanins: Natural Colorants with Health-Promoting Properties. Annual Review of Food Science and Technology, 1(1), 163–187. https://doi.org/10.1146/annurev.food.080708.100754 [Kilde]

[6] Lin, B., Gong, C., & Song, H. (2017). Effects of anthocyanins on the prevention and treatment of cancer. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/bph.13627 [Kilde]

[7] Malik, M., Zhao, C., Schoene, N., Guisti, M. M., Moyer, M. P., & Magnuson, B. A. (2003). Anthocyanin-Rich Extract From Aronia meloncarpa E. Induces a Cell Cycle Block in Colon Cancer but Not Normal Colonic Cells. Nutrition and Cancer, 46(2), 186–196. https://doi.org/10.1207/s15327914nc4602_12 [Kilde]

[8] Kausar, H., Jeyabalan, J., Aqil, F., Chabba, D., Sidana, J., Singh, I. P., & Gupta, R. C. (2012). Berry anthocyanidins synergistically suppress growth and invasive potential of human non-small-cell lung cancer cells. Cancer Letters, 325(1), 54–62. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2012.05.029 [Kilde]

[9] Lazze, M. C. (2004). Anthocyanins induce cell cycle perturbations and apoptosis in different human cell lines. Carcinogenesis, 25(8), 1427–1433. https://doi.org/10.1093/carcin/bgh138 [Kilde]

[10] Prior, R. L., Wu, X., Gu, L., Hager, T. J., Hager, A., & Howard, L. R. (2008). Whole Berries versus Berry Anthocyanins: Interactions with Dietary Fat Levels in the C57BL/6J Mouse Model of Obesity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(3), 647–653. https://doi.org/10.1021/jf071993o [Kilde]

[11] Azzini, E., Giacometti, J., & Russo, G. L. (2017). Antiobesity Effects of Anthocyanins in Preclinical and Clinical Studies. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 1–11. https://doi.org/10.1155/2017/2740364 [Kilde]

[12] Khoo, H. E., Azlan, A., & Tang, S. T. (2017). Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. NCBI. Published. https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1361779 [Kilde]

[13] Burton-Freeman, B., Sandhu, A., & Edirisinghe, I. (2016). Anthocyanins. Nutraceuticals, 489–500. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-802147-7.00035-8 [Kilde]

Back

Hva er antocyaniner?

Antocyaniner er vannløselige pigmenter. Disse molekylene finnes i et bredt spekter av spiselige planter, og viser seg også i noen typer cannabis. De utgjør den største gruppen av naturlige vannløselige pigmenter, med over 635 identifisert i naturen til dags dato.

Bortsett fra de fantastiske fargene deres, viser antocyaniner et imponerende terapeutisk potensiale. Celleundersøkelser, dyreforsøk og til og med humane kliniske studier antyder at disse molekylene kan spille en rolle i sykdomsforebygging og symptomhåndtering.

Sjekk guiden nedenfor for å finne ut hvor du kan finne antocyaniner og hva forskningen sier om denne interessante kjemikaliefamilien.

Farger

Som pigmenter er antocyaniner ansvarlige for de lekre fargene rød,, lilla, og blått som finnes i mange arter av frukt, grønnsaker og urter.

Hver gang du ser blader, frukt, eller bær som viser disse lyse fargene, kan du være sikker på at antocyaniner er på jobb.

Disse molekylene er også ansvarlige for lilla-fargede cannabisblomster. Noen arter har genetikk som får dem til å utvikle et høyt antocyanininnhold i det sene blomstringsstadiet. Du kan legge antocyaniner til den lange listen over gunstige bestanddeler som finnes i planten.

Selve ordet "anthocyanin" antyder et imponerende utseende. Tittelen stammer fra to greske ord: "ánthos”, som betyr blomst, og “kyanó”, som betyr mørkeblå.

Antocyaniner spiller også en industriell rolle som naturlige matfarger, og i noen tilfeller erstatter de potensielt skadelige syntetiske fargestoffer.

Disse molekylene eksisterer ikke bare for å glede det menneskelige øyet. De spiller en viktig botanisk rolle. Planter utnytter sin slående og tiltalende visuelle for å tiltrekke nysgjerrige dyr som fortsetter å spre frøene dems. Denne fargerike strategien fører til en økning i spiringsuksess.

Også funnet i

Hvis du er nysgjerrig på hvilke matvarer som inneholder mye antocyaniner, kan du tenke på noen av de mest livlige matvarene du kjenner.

Antocyaniner finnes i betydelig høye konsentrasjoner i svarte bringebær, solbær, blåbær, bjørnebær, rødkål, svarte plommer, rød reddik og røde bringebær.

Du finner også antocyaniner i alle røde til purpurblå bladgrønnsaker, røtter og korn.

Støttende forskning

Nåværende forskning antyder at antocyaniner kan spille en viktig rolle i å forebygge og håndtere noen helsemessige forhold. Fytokjemikaliene gir følgende effekter:

• Antioksidant
• Antiinflammatorisk
• Kreftfremkallende
• Kan forhindre hjerte- og karsykdommer
• Overvektskontroll

Sammenlignet med andre bestanddeler i cannabisplanten - nemlig cannabinoider og terpener - har antocyaniner gjennomgått en strengere testing. Dette inkluderer prekliniske og humane kliniske studier.

La oss utforske noe av forskningen grundig.

Antioksidant effekter

Celle- og dyrestudier har vist antioksidant effekten av antocyaniner. Antioksidanter er viktige kostholdsmolekyler som bidrar til å nøytralisere frie radikaler - useriøse molekyler som kan skade celler, proteiner og DNA:

Over tid kan denne oksidative skaden bidra til hjerte- og karsykdommer, betennelse, aldring i huden og kreft.

Forskning[1] publisert i tidsskriftet Agricultural and Food Chemitry testet antioksidant aktiviteten til to anthocyanin molekyler. Forskere fant at kjemikaliene hadde en antioksidant effekt som vitamin E.

Videre forskning utført på menneskeceller viste at antocyaniner som er til stede i rødvin, var i stand til å beskytte menneskelige røde blodlegemer[2] mot oksidativt stress.

Antocyaniner har også vist antioksidantvirkninger hos levende dyr (in vivo). En studie[3] i tidsskriftet Free Radical Biology and Medicine testet antioksidant kapasiteten til rotter. Gnagerne fikk et kosthold bestående av vitaminer i en periode på 12 uker for å øke mottakeligheten for oksidativ skade.

Etter de 12 ukene matet forskerne rottene et anticyaninrikt ekstrakt. De fant antocyanin-dietten for å forbedre antioksidantkapasiteten i plasma betydelig.

Forskerne konkluderte med at inntak av mat med høyt innhold av antocyaniner kan bidra til total antioksidantstatus. Å inkludere antocyaniner i et menneskelig kosthold kan være spesielt interessant i befolkningsgrupper som vanligvis opplever lave nivåer av vitamin E.

Antiinflammatoriske effekter

Antocyaniner kan også takle betennelse på andre måter. Gruppen proteiner kjent som cyclooxygenase (COX i forkortelse) hjelper til med å mate betennelse ved å omdanne fettsyren arakidonsyre til inflammatoriske lipider kjent som prostaglandiner.

Interessant nok kan antocyaniner stoppe aktiviteten sin, og deretter redusere nivået av betennelse.

Forskning[4] publisert i tidsskriftet Phytomedicine testet virkningen av en rekke antocyaninekstraker på COX. Ved å bruke ekstrakter fra flere typer kirsebær, blåbær, bjørnebær. tyttebær, hyllebær, bringebær og jordbær, fant forskere at alle ekstraktene var effektive til å hemme COX-aktivitet.

Det de hentet fra jordbær, bjørnebær og bringebær var de mest effektive, og sammenlignbare med effekten av ibuprofen.

En lignende studie[5] testet bjørnebær- antocyaninekstrakt på betennelse hos rotter. Imponerende klarte ekstraktet å redusere alle målinger av betennelse.

Anticarcinogenic

Et stort arkiv med vitenskapelige studier dokumenterer at antikarsinogener påvirkes av antocyaniner. Molekylene ser ut til å motvirke kreft på flere fronter (i laboratorieinnstillinger). Så langt har forskere har blant annet funnet[6] ut at de hemmer cellulær transformasjon, hemmer celleproliferasjon, og induserer apoptose av tumorceller.

Kreftceller har ukontrollerte cellesykluser, en faktor som skiller dem fra sunne celler. Normale celler multipliserer bare en viss mengde ganger. Etter en tid vil de slutte å produsere nye celler og til slutt dø.

Kreftceller adlyder denne biologiske regelen. De fortsetter å spre seg uten begrensninger og utvikler seg til svulster. Bevis tyder på at antocyaniner kan være i stand til å få slutt på denne ukontrollerte økningen.

Forskning[7] publisert i tidsskriftet Nutrition and Cancer fant at antocyaniner var i stand til å hemme spredning av kreftceller, uten å avbryte normale celler. De ser ut til å oppnå denne effekten ved å handle på spesifikke signalveier, som gjør det mulig for kreftceller å fortsette å multiplisere seg.

For eksempel virker bær antocyaniner på tre forskjellige[8] måter- β-catenin, Wnt og Notch - for å stoppe veksten og spredningen av humane ikke-småcellet lungekreftceller.

Kreftceller unngår også ødeleggelse ved å unngå den naturlige prosessen med apoptose, ellers kjent som programmert celledød. Kroppen eliminerer vellykkede dysfunksjonelle celler gjennom apoptose, men ondartede kreftceller unngår mekanismen.

Interessant nok kan antocyaniner være i stand til å utløse apoptose i tumorceller[9]. De oppnår dette ved å målrette seg mot mitokondriene (kreftcellen til cellen) og den såkalte "dødsreseptoren".

Forebygging av hjerte- og karsykdommer

Forskning antyder at antioksidantvirkningene av antocyaniner kan bidra til å forhindre hjerte- og karsykdommer.

Mer spesifikt kan familien av molekyler beskyttes mot herding av arteriene - en tilstand kjent som åreforkalkning. Tilstanden kan også føre til dødelige forekomster som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Røttene til åreforkalkning ligger i lipoprotein med lav tetthet, den såkalte "dårlige" typen kolesterol. Et overskudd av inntak av LDL kan føre til at plakk bygger på arterieveggene. Over tid begynner frie radikaler i blodet å oksidere LDL og bidra til åreforkalkning og hjertesykdom.

Imidlertid kan inntaket av antioksidanter i kosten, som antocyaniner, øke antioksidantnivået i serum og forhindre oksidasjon av LDL, og beskytte mot utvikling av hjertesykdommer.

Overvektskrontroll

Antocyaniner kan spille en viktig rolle i å takle fedme - en tilstand som rammer rundt 13% av verdens befolkning. Overvekt innebærer en ubalanse mellom energiinntak og produksjon, sammen med oppbygging av fettvev (fett).

Antocyaniner kan være i stand til å være behandle visse aspekter ved overvekt gjennom antioksidant og antiinflammatoriske handlinger, samt ved å bidra til å redusere kroppsvekt og fettmasse.

Forskning[10] publisert i Journal of Agriculture and Food Chemistry testet effekten av rensede antocyaniner på mus som fikk et fettfattig kosthold. Forskere fant musene som gikk antocyaniner for å oppleve lavere kroppsvekt økning og kroppsfett enn kontroll mus. Forskerne uttalte at foring av mus med antocyaniner fra blåbær eller jordbær reduserte overvekt.

Flere studier har vist effekten av antocyaniner på overvekt hos mennesker, med blandede resultater.

En studie[11] ga overvektige og overvektige forsøkspersoner en gastrointestinal mikrobiom modulator (GIMM) som inneholdt blåbærantoksianiner og andre ingredienser. I løpet av fire uker opplevde gruppen som mottok GIMM mindre lyst til å spise enn placebogruppen.

I motsetning til dette, annen forskning fant at den antocyaninrike lille gulroten ikke ga noen endring i kroppsmasse, følelse av matlyst, betennelse eller lipidmetabolisme.

Forskere på området antyder at forskere trenger å utvikle moderne celle- og dyremodeller for å skape mer effektive menneskelige studier.

Sikkerhet og bivirkninger

Antocyaniner er kjent for å være i stor grad trygge. Fytonæringsstoffene har blitt konsumert av dyr og mennesker i årtusener. Det er ikke påvist bivirkninger[12] fra inntak av antocyaninrik mat.

Anslag antyder at borgere i USA bruker et gjennomsnitt på 12,5 mg antocyaniner hver dag. Selskaper har lov til å bruke de som konditorfarge i mange land, og toksisiteten til anthocyanin ekstrakter er kjent for å være veldig lav.

Bivirkningene av overforbruk er ukjente og kan bare forekomme ved ekstremt høye nivåer[13].

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Kilder

[1] Tsuda, T., Watanabe, M., Ohshima, K., Norinobu, S., Choi, S. W., Kawakishi, S., & Osawa, T. (1994). Antioxidative Activity of the Anthocyanin Pigments Cyanidin 3-O-.beta.-D-Glucoside and Cyanidin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42(11), 2407–2410. https://doi.org/10.1021/jf00047a009 [Kilde]

[2] Tedesco, I., Luigi Russo, G., Nazzaro, F., Russo, M., & Palumbo, R. (2001). Antioxidant effect of red wine anthocyanins in normal and catalase-inactive human erythrocytes. The Journal of Nutritional Biochemistry, 12(9), 505–511. https://doi.org/10.1016/s0955-2863(01)00164-4 [Kilde]

[3] Ramirez-Tortosa, C., Andersen, Y. M., Gardner, P. T., Morrice, P. C., Wood, S. G., Duthie, S. J., Collins, A. R., & Duthie, G. G. (2001). Anthocyanin-rich extract decreases indices of lipid peroxidation and DNA damage in vitamin E-depleted rats. Free Radical Biology and Medicine, 31(9), 1033–1037. https://doi.org/10.1016/s0891-5849(01)00618-9 [Kilde]

[4] SEERAM, N. (2001). Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine, 8(5), 362–369. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00053 [Kilde]

[5] He, J., & Giusti, M. M. (2010). Anthocyanins: Natural Colorants with Health-Promoting Properties. Annual Review of Food Science and Technology, 1(1), 163–187. https://doi.org/10.1146/annurev.food.080708.100754 [Kilde]

[6] Lin, B., Gong, C., & Song, H. (2017). Effects of anthocyanins on the prevention and treatment of cancer. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/bph.13627 [Kilde]

[7] Malik, M., Zhao, C., Schoene, N., Guisti, M. M., Moyer, M. P., & Magnuson, B. A. (2003). Anthocyanin-Rich Extract From Aronia meloncarpa E. Induces a Cell Cycle Block in Colon Cancer but Not Normal Colonic Cells. Nutrition and Cancer, 46(2), 186–196. https://doi.org/10.1207/s15327914nc4602_12 [Kilde]

[8] Kausar, H., Jeyabalan, J., Aqil, F., Chabba, D., Sidana, J., Singh, I. P., & Gupta, R. C. (2012). Berry anthocyanidins synergistically suppress growth and invasive potential of human non-small-cell lung cancer cells. Cancer Letters, 325(1), 54–62. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2012.05.029 [Kilde]

[9] Lazze, M. C. (2004). Anthocyanins induce cell cycle perturbations and apoptosis in different human cell lines. Carcinogenesis, 25(8), 1427–1433. https://doi.org/10.1093/carcin/bgh138 [Kilde]

[10] Prior, R. L., Wu, X., Gu, L., Hager, T. J., Hager, A., & Howard, L. R. (2008). Whole Berries versus Berry Anthocyanins: Interactions with Dietary Fat Levels in the C57BL/6J Mouse Model of Obesity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(3), 647–653. https://doi.org/10.1021/jf071993o [Kilde]

[11] Azzini, E., Giacometti, J., & Russo, G. L. (2017). Antiobesity Effects of Anthocyanins in Preclinical and Clinical Studies. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 1–11. https://doi.org/10.1155/2017/2740364 [Kilde]

[12] Khoo, H. E., Azlan, A., & Tang, S. T. (2017). Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. NCBI. Published. https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1361779 [Kilde]

[13] Burton-Freeman, B., Sandhu, A., & Edirisinghe, I. (2016). Anthocyanins. Nutraceuticals, 489–500. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-802147-7.00035-8 [Kilde]

Produktvelger