Vi kan ikke sende til din adresse!
På grunn av lover og forskrifter i landet ditt har vi ikke lov til å sende til din nåværende adresse. Ta kontakt med oss dersom du lurer på noe. kontakte ossVi er her for å hjelpe
Har du spørsmål om våre produkter eller innhold? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlavanoner er en av seks undergrupper av fytokjemikalier som kalles flavonoider.
Flavanon- familien inkluderer molekylene hesperidin, eriodictyol og naringenin. Funnet i forskjellige plantearter og sitrusfrukter. Tidlige celle- dyre- og menneskestudier på det terapeutiske potensialet til flavanoner har gitt spennende resultater.
Planter produserer flavanoner som sekundære metabolitter[1]. Disse molekylene kan hjelpe planter å beskytte mot en rekke ytre trusler som frost, tørke og mikrobielle patogener. De kan også være involvert i å tiltrekke seg gunstige insekter for å øke pollinasjonen. Flavanoner finnes i nesten alle deler av en plante, fra dens grener, stenger, bark og blader, til røttene, blomster, frukt, skreller og jordstengler.
Fortsett å lese for å finne ut mer om disse interessante molekylene, og hvordan de kan komme mennesker til gode.
Flavanoner er fargeløse ketoner. I motsetning til deres flavonoid- slektninger, er de ikke plantepigmenter.
Flavanones forekommer først og fremst i sitrusfrukter, men vises også i andre typer planter. De finnes i relativt høye mengder i artisjokk, grapefrukt, appelsiner, lime, sitroner og tørket oregano.
Tidlig forskning antyder at flavanoner gir viktige effekter som kan bidra til å oppveie vanlige aldersrelaterte sykdommer. Å inkludere flere av disse molekylene i kostholdet ditt kan bidra til å fremme helse[2] til alderdom.
Så langt antyder forskning følgende effekter:
• Kognitive fordeler
• Antiinflammatorisk
• Antioksidant
• Kreftforebyggende
• Hjertebeskyttende
La oss utforske den nåværende forskningen som gjelder for hvert av disse trekkene mer detaljert.
Forskning antyder at flavonoider som helhet gir kognitive fordeler hos voksne med kognitiv svikt eller nevrodegenerative sykdommer. Forfatterne av en artikkel[3] publisert i _The American Journal of Clinical Nutrition_ bestemte seg for å utforske flavanoner spesielt for å se om de kan bidra til disse effektene hos friske eldre voksne.
De gjennomførte en randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie for å undersøke de kognitive fordelen med flavonoid rik appelsinjuice. Studien involverte 37 eldre voksne. Forskere delte deltakerne i to grupper. Den ene gruppen fikk en høyt flavanonholdig (305mg) 100% appelsinjuice, mens den andre gruppen finn en med lavt flavanon innhold (37mg) med appelsinsmak. Etter å ha inntatt den valgte drikken i åtte uker, bytter gruppene over.
Forskerne fant ut fra målinger av kognitiv funksjon har forbedret seg betydelig etter at deltakerne konsumerte den flavanolrike appelsinjuicen i åtte uker, uten ytterlige effekter på humør og blodtrykk.
Betennelse og oksidativt stress underbygger mange helsemessige forhold, inkludert kreft, nevrodegenerative sykdommer og kardiovaskulære forhold. Oksidativt stress oppstår som et resultat av såkalte frie radikaler. Disse useriøse atomene lader seg rundt i kroppen på jakt etter et ekstra elektron, og forårsaker skader på proteiner og DNA.
Flavanoner - spesielt hesperetin - ser ut til å fungere som antioksidanter, og kan bidra til å redusere denne typen skader. Disse molekylene tjener som frie radikaler, og skaper opp useriøse atomer og nøytraliserer trusselen, og reduserer igjen ytterlige inflammatoriske tilfeller.
Imidlertid fanger ikke hesperetin bare direkte frie radikaler; de hjelper også celler til å styrke antioksidant forsvaret[4].
Dyre- forskning[5] publisert i tidsskriftet _Pharmacological Research_ fant også hesperetin for å produsere en betydelig betennelsesdempende effekt med hensyn til hevelse hos mus.
Videre celleundersøkelser fant at flavanon ga antiinflammatoriske effekter ved å virke på COX-1 og COX-2. Disse enzymene produserer prostaglandiner, inflammatoriske lipider som fremmer betennelse, smerter og feber.
Det ser ut til at hesperetin hjelper mot tumorceller på flere måter. En artikkel[6] publisert i _Life Sciences_ beskriver at flavanon kan indusere apoptose ved å målrette flere cellulære proteiner. Apoptose, eller programmert celledød, forekommer i normale celler når de blir dysfunksjonelle. Kreftceller klarer imidlertid å unngå denne prosessen, slik at de kan overleve og til og mer spre seg.
I tillegg til potensielt å be om denne viktige mekanismen, kan flavanon også bidra til å forhindre spredning av kreft (metastase) ved å målrette COX-2.
Kosthold supplert med hesperetin kan være gunstig for kardiovaskulær helse. Forskning[7] publisert i _BioMed Central_ antyder at flavanon kan regulere LDL i leveren hos mennesker.
LDL er kjent som lipoprotein med lav tetthet, og er den "dårlige" typen kolesterol kan bygge seg opp som plakk i arteriene. Gjennom sin handling kan hesperetin redusere blodnivået av LDL og derved redusere risikoen for kolonar hjertesykdommer.
Flavanoner er generelt sikre molekyler. De forekommer i mange populære matvarer og utgjør en del av det daglige inntaket av flavonoider i kosten til mange mennesker.
[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Kilde]
[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Kilde]
[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Kilde]
[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Kilde]
[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Kilde]
[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Kilde]
[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Kilde]