Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Med over ti års erfaring med å skrive om CBD og cannabinoider, er Luke en etablert journalist som jobber som hovedforfatter for Cibdol og andre cannabinoid publikasjoner. Forelsket i å presentere fakta, bevisbasert innhold, strekker hans fascinasjon for CBD seg også til fitness, ernæring og sykdomsforebygging.
Read more.

Anandamid: Alt du trenger å vite

Anandamid

Opprinnelig kalt N-arachidonic ethanolamine, ble anandamid (AEA) omdøpt til "ananda", et sanskrit ord for "glede eller lykke". Ikke bekymre deg hvis det hele høres litt overveldende ut; Vi skal forklare hva AEA er, hva den gjør, og hvordan du kan oppmuntre kroppen din til å produsere mer av den.

Hva er ECS?

Før vi pakker ut vitenskapen rundt anandamid, er det fornuftig å ta et skritt tilbake og forklare endokannabinoid systemets rolle (ECS). ECS er en integrert del av hvordan anandamid utøver sin salige innflytelse.

Vårt endocannabinoid system inkluderer et stort nettverk av CB1- og CB2 -reseptorer. Disse reseptorene er utrolig sofistikerte av to grunner. For det første er de lokalisert i hele hjernen og kroppen vår, og for det andre utløses de først og fremst av tilstedeværelsen av kjemiske forbindelser som kalles cannabinoider. Når de er aktivert, katalyserer disse reseptorene forskjellige biologiske endringer. Forskere mener at ved å dokumentere disse interaksjonene i stor utstrekning, kan vi kanskje bruke cannabinoider til fordel for velvære.

Alt høres bra ut, men du lurer kanskje på hvorfor kroppen vår reagerer på tilstedeværelsen av cannabinoider, eksterne forbindelser som finnes i planter som hamp? Her er det hvor anandamid kommer inn i bildet. AEA er en av flere endocannabinoider ("endo" som betyr "intern" eller "inne"). Kjemisk ligner disse endocannabinoidene bemerkelsesverdig på planteavledede cannabinoider. Det var ikke slik at kroppen vår utviklet seg til å godta cannabinoider som CBD - den hadde allerede sin egen forsyning!

Hva er anandamid?

Når forskerne innså feilen, begynte arbeidet med å forstå anandamid og dets rolle i hverdagslige funksjoner.

De oppdaget snart at det neurokjemiske stoffet spiller en mangfoldig rolle i flere kroppsfunksjoner ved å samhandle med henholdsvis CB1- og CB2 -reseptorer i sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet.

Hva er anandamid ansvarlig for?

AEA antas å regulere funksjoner som minne, fruktbarhet, appetitt, søvnmønster, smerte og, som navnet antyder, motivasjon og glede. Dessverre er det vanskelig å detaljere nøyaktig hva anandamid gjør, ettersom forskning på emnet er begrenset. Flere dyremodell studier antyder potensielle virkningsmekanismer, men mer arbeid er nødvendig for å forstå hvordan disse funnene oversettes til menneskelig oppførsel.

Når det er sagt, vet vi at anandamid eksisterer, vi vet at det interagerer med CB -reseptorer, og vi vet at reseptorene påvirker kroppens funksjoner. Det er ganske enkelt et tilfelle av å definere de spesifikke egenskapene til AEA.

Hvor finnes anandamid?

Hjernen er ansvarlig for å syntetisere anandamid, og holder nøye øye med hvor mye den produserer. Dette er hovedårsaken til å studere AEA er så utfordrende - det henger ikke lenge, ettersom kroppen vår holder nivåene tett regulert. Den gode nyheten er imidlertid at det finnes flere eksterne metoder for AEA -modulering, for eksempel kosthold, mosjon og, som vi snart vil dekke, CBD -inntak.

Hvordan produserer jeg mer anandamid?

Hvis du er interessert i å maksimere de potensielle feel-good-egenskapene til AEA, er du ikke alene. Gitt molekylets koblinger til vår glede og belønning respons, er mange mennesker (forskere inkludert[1]) ivrige etter å forstå hvordan større AEA -nivåer kan påvirke motivasjon, avhengighet, angst og flere andre hjernesykdommer.

Kosthold

Kosthold

Du har nå en unnskyldning for å unne deg sjokolade. Inneholder stoffet teobromin, det antas at sjokolade får hjernen til å produsere mer anandamid. Teobromin kan også bremse nedbrytningen av anandamid, noe som gir fordeler på flere fronter. For best resultat, bruk mørk sjokolade over melk; jo nærmere du kan komme ren kakao[2], desto bedre.

Hvis du ikke er fan av sjokolade, er den neste mest passende erstatningen trøfler[3]. Sorte trøfler brukes av prestisjetunge kokker over hele verden, og er en svært ettertraktet delikatesse. Hvis du har råd til dem, inneholder trøfler en overflod av anandamid. Heldigvis finnes det billigere anandamid alternativer, inkludert te, persille og selleri.

Trening

Har du noen gang lurt på hvorfor idrettsutøvere snakker om en “rus”? Vel, du kan ha vår salige venn anandamid å takke for det. En studie publisert av Journal of Experimental Biology[4] fant at trening oppmuntret til produksjon av endocannabinoid. Etter bare tretti minutters løp opplevde både mennesker og hunder en økning i AEA -nivået.

Dessverre er det ikke like effektivt å gå. For å få den største fordelen, fokuserer du på aerobe aktiviteter og får hjertet til å pumpe.

Øker CBD anandamid?

Med alt dette snakk om cannabinoider, endocannabinoider og endocannabinoid -systemet, må vi selvfølgelig snakke om CBDs rolle i anandamid nivåer. Oppmuntrende antas det at CBD øker naturlige nivåer av anandamid, men ikke direkte. I stedet hemmer CBD enzymet FAAH, et molekyl som bryter ned AEA til andre forbindelser.

Ved å forstyrre denne prosessen er naturlige anandamid nivåer ikke bare større, men endokannabinoidet får lengre virkningskraft. Det er fortsatt mye å lære om implikasjonene av denne unike interaksjonen. Likevel håper forskere at det kan bli en lovende strategi[5] for ulike stemnings- og bevegelsesforstyrrelser i fremtiden.

For å oppleve CBDs helhetlige innflytelse, bla gjennom Cibdol -butikken for et komplett utvalg av kapsler, oljer, kosmetikk og mye mer. Eller, for å lære mer om endocannabinoider og deres innvirkning på hverdagslige funksjoner, kan du prøve CBD leksikon.

Kilder

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Kilde]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Kilde]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Kilde]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Kilde]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Kilde]

Kilder

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Kilde]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Kilde]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Kilde]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Kilde]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Kilde]

Produktvelger