7 grunner til at du føler deg sliten i løpet av dagen

Last updated:

Published:

grunner til at du føler deg sliten i løpet av dagen

Lei av å være sliten hele tiden? Les videre for å oppdage syv grunner til at du kanskje sliter med å holde deg våken i løpet av dagen, slik at du kan finne en praktisk løsning!

Hvorfor er jeg alltid trøtt?

Selv om det kan virke som en iboende del av en moderne livsstil, påvirker det å føle seg sliten betydelig på livskvaliteten, spesielt hvis den vedvarer daglig. Faktisk er det en så kjent sensasjon at den til og med har sitt eget akronym: TATT (trøtt hele tiden).

Problemet er selvfølgelig at flere faktorer kan forstyrre søvnen, og det er utfordrende å vite hvor man skal begynne. Derfor har vi laget en liste over de vanligste bidragsyterne til konstant tretthet. Vi vil skissere virkningen deres, og hva du kan gjøre for å unngå- eller løse dem.

1. Mangel på søvn eller søvnforstyrrelser

Mangel på søvn kan virke som en åpenbar grunn til å føle seg trøtt i løpet av dagen, men du kan oppleve eller skape forstyrrelser uten å være klar over det. Dessverre kan selv den minste forstyrrelse av kroppens sykliske søvnmønster få deg til å føle deg groggy og matt.

Søvn skjer vanligvis i fire forskjellige stadier (N1, N2, dyp søvn og REM-søvn), med en komplett syklus som tar alt fra 90 minutter til 3 timer. Nøkkelen er å fullføre så mange sykluser med dyp søvn som mulig; dette er når kroppen din går inn i toppen av sin gjenopprettende tilstand. Problemet er at du ikke kan hoppe over stadier, så du må gi kroppen din tid til å fullføre hver fase, en etter en.

Det er her konsekvent og tilstrekkelig søvn er avgjørende. Ved å få mindre enn 6–9 timers søvn, kan du ubevisst skape en søvnforstyrrelse fordi kroppen din ikke kan fullføre søvnsyklusene den trenger for å komme seg.

2. Dårlige spise= (og drikkevaner)

Valg av mat og drikke har en enorm innvirkning på søvnkvaliteten vår. Og det er ikke bare det du spiser nær sengetid som kan føre til at du føler deg trøtt når du våkner – så du må se på hva du spiser i løpet av dagen.

For eksempel, hvis du regelmessig drikker mye koffein etter middag, kan det føre til betydelige forstyrrelser i søvnplanen din. For noen mennesker kan det ta opptil ti timer å fjerne koffein fullstendig fra systemet.

Alternativt kan det hende du ikke spiser eller drikker nok. Å hoppe over måltider reduserer energinivået, mens sultfølelse gjør det vanskelig å sovne i utgangspunktet. Hvis det er vanskelig å spise en rekke balanserte måltider i løpet av dagen, bør du vurdere å supplere eventuelle manglende vitaminer eller mineraler.

3. Stress

Stress endrer fundamentalt kroppens prioriteringer, noe som er fornuftig når du prøver å overholde siste års frister eller sjonglerer med en nådeløs sosial timeplan. Imidlertid er det bare så lenge sinnet og kroppen kan tåle stressreaksjonen vår før symptomer som hodepine, muskelspenninger, tretthet og kvalme tar tak.

Dessverre er det ingen umiddelbar løsning for stress, siden følelsen er unik for personen som opplever den. Ingen tilfeller, symptomer eller rettsmidler er like. Når det er sagt, kan små endringer i din daglige rutine begynne å redusere effekten av stress, og gi deg større frihet til å finne det som fungerer for deg.

Hvis du mistenker at stress hindrer deg i å få hvilen du fortjener, bør du vurdere små skritt som:

• Slå av jobbtelefonen om kvelden
• Gi deg selv en natt fri per uke fra sosiale engasjementer
• Skrive hvordan du føler deg i en dagbok
• Å praktisere mindfulness
• Sette grenser for bruk av sosiale medier

4. Depresjon

Depresjon påvirker alle aspekter av livet, med symptomer som spenner fra irritabilitet og appetittendringer til ekstrem tretthet og vedvarende tristhet. Gitt den dramatiske innvirkningen på hvordan vi tenker og føler, er det ikke rart at depresjon er en ledende årsak til å føle seg trøtt hele tiden.

Dessverre ødelegger depresjon med kroppens produksjon av det nevrokjemiske serotoninet. Ikke bare er serotonin integrert i REM-søvnstadiet, men det er en kjemisk forløper til søvnhormonet melatonin.

Uavhengig av det spesifikke scenariet, er den gode nyheten at det er mange behandlingsalternativer for depresjon. Gjennom mindre justeringer av livsstil eller medisinering, er det måter å få søvnkvaliteten tilbake på rett spor.

5. Diabetes

Bare i Storbritannia[1] har nesten fire millioner mennesker diabetes, en tilstand som hindrer kroppen i å produsere nok insulin. Insulin er et hormon som lar kroppen absorbere glukose, en viktig energikilde for cellene våre. Med en opphopning av glukose i blodet, i stedet for cellene, kommer utallige symptomer inkludert økt tørste, vannlating og tretthet.

Mens type 1 diabetes vanligvis er et resultat av genetikk eller infeksjon, er det mulig å utvikle type 2 diabetes gjennom livsstilsfaktorer alene. Dessverre øker antallet personer som diagnostiseres med type 2 diabetes årlig, men tilstanden kan forebygges med endringer i livsstil og kosthold. Nøkkelen er å begrense inntaket av bearbeidet mat med mye fett, sukker og salt - i stedet velge full mat og regelmessig mosjon.

6. Anemi

Normalt frakter røde blodlegemer oksygen til vev over hele kroppen, men det er ikke tilfelle for mennesker som lever med anemi. Tilstanden forårsaker en nedgang i røde blodlegemer, noe som gjør at individer føler seg svake og trette. I alvorlige tilfeller kan det også forårsake brystsmerter, kortpustethet og uregelmessig hjerterytme.

Vanskeligheten med å diagnostisere anemi er at symptomene ofte starter veldig milde. Og gitt at det er dusinvis av grunner til at folk føler seg konstant slitne, blir det ikke alltid vurdert. Det ville være best å begynne med å adressere mangler i livsstil før du umiddelbart hopper til en diagnose av anemi. Likevel, hvis kosthold, trening og søvnhygiene er på sin plass, er det verdt å diskutere med en lege.

7. Stillesittende livsstil

Du skulle tro at det å sitte ned hele dagen ville hjelpe energinivået. Når alt kommer til alt betyr det å ikke bevege seg veldig ofte at du kan spare energi til når du virkelig trenger det, ikke sant? Vel, ifølge forskere[2] er det ikke tilfelle. I stedet kan det å ikke oppfylle anbefalingene om fysisk aktivitet få deg til å føle deg mer sliten enn om du trener regelmessig.

Begrunnelsen bak deres observasjoner kommer fra måten menneskekroppen bruker oksygen til å omdanne næringsstoffer til energi. Hos mennesker som trener regelmessig, er oksygennivået deres høyere enn de som lever en stillesittende livsstil, noe som betyr at kroppen har lettere for å generere energi når det trengs.

Dessverre kommer det ned til et "bruk det eller tap det"-scenario. Hvis du opplever at du er konstant sliten, til tross for at du sitter ned når du jobber, kan en rask spasertur eller tretti minutter med lett trening være akkurat det du trenger.

Er du klar for å puste nytt liv i hverdagen din og kjempe mot å føle deg trøtt hele tiden? Se Cibdol-butikken for et komplett utvalg av oljer, kapsler og kosttilskudd for å gi deg det løftet du trenger. Deretter kan du besøke vår CBD leksikon for å lære mer om søvn og søvnhygiene.

Kilder

[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [Kilde]

[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab [Kilde]

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktvelger